Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inte tillåtet att röntga all patientpost

Publicerad: 23 juni 2014, 12:42

Nej, det är inte tillåtet att slentrianmässigt låta röntga alla brev och paket till patienter inom rättspsykiatrin. Efter ett Ivo-beslut hotas Landstinget Kronoberg av vite.


Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö har regelmässigt röntgat inkommande post och paket som skickats till patienterna. Undersökningen har varit anonymiserad, utan att säkerhetsoperatören känt till vem försändelsen är ställd till eller vem den är från. Om något misstänkt upptäckts har chefsöverläkaren kontaktats omedelbart för åtgärder. Undersökt post har stämplats med texten:  Din försändelse har granskats efter beslut av cheföverläkaren .

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har kommit fram till att Landstinget Kronoberg bryter mot lagen genom sin hantering. Chefsöverläkaren får visserligen besluta att en försändelse kontrolleras för innehåll av narkotika eller annat skadligt, men det är ett beslut som ska fattas i varje individuellt fall. Det får inte gå till som i Kronoberg, att allt undersöks genom ett generellt beslut.

Ytterligare en brist, enligt Ivo, är att undersökningarna inte dokumenteras i journalerna.

Om inte Landstinget Kronoberg ser till att den rättspsykiatriska kliniken slutar att övervaka all post till patienterna senast 7 juli, tvingas landstinget betala 100 000 kronor i vite. Ivo kräver även en redovisning av vilka åtgärder som har vidtagits.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev