Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inte upp till marknaden

Publicerad: 19 april 2012, 15:18

Det kan inte vara upp till marknaden att bestämma hur apoteksservicen i glesbygd ska se ut, anser centerpartisten Rickard Nordin.


Glesbygdsapoteken väckte debatt när riksdagsledamöterna diskuterade läkemedel och apotek i går, onsdag.

Apoteket AB ska få i uppdrag av regeringen att se till att det finns apoteksombud i ytterligare tre år. Men Lennart Axelsson (S) tyckte inte att detta räckte.

– Det här är inget svar på vad som händer med olönsamma apotek i glesbygd. Mycket tyder på att vi under de närmaste åren kommer att få se en stor omstrukturering av apoteksbranschen, med uppköp och nedläggningar. I denna process finns en uppenbar risk att olönsamma apotek i glesbygden avvecklas, sade han.

Inte heller Agneta Luttropp (MP) ansåg att apoteksombud var en tillräckligt bra lösning.

– Många som hämtar sin medicin vill träffa en farmaceut. Den möjligheten kommer kunderna som bara har tillgång till apoteksombud inte att ha. Mannen eller kvinnan på Ica eller Konsum är knappast utbildad för att vara stöd i läkemedelsfrågor, sade hon under debatten.

Barbro Westerholm (FP) berättade om sina egna erfarenheter av att arbeta inom apoteksmonopolet för cirka 20 år sedan.

– Under den tid jag var där lade vi ner glesbygdsapotek, det ena efter det andra. Det fick kompenseras med apoteksombud och telefonservice från närliggande apotek och det är sådant som finns i dag också. De lärdomar som Apoteket AB fick under de här neddragningarna är brett och vitt kända. Jag tycker att det är en viss glamourisering av den här perioden, sade Barbro Westerholm.

Rickard Nordin (C) påpekade att Apoteket AB:s förlängda skyldighet att ha apoteksombud gör att man hinner se över frågan om läkemedelsförsörjningen i hela landet. Och denna service måste man titta på, ansåg han.

– Självklart måste vi se till att det finns en grundläggande samhällsservice även på landsbygden. För min och Centerpartiets del så vill vi se till att trygga den tillgången. Där kan inte jag se att det bara ska vara upp till marknadsaktörer att se till att den finns, sade han.

Riksdagen avslog samtliga motioner om läkemedel och apotek som debatterades. Motiveringen var främst att det redan pågår arbete med att se över de ärenden som tas upp.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev