Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Inte uteslutet att ­Apoteket säljs ut denna mandatperiod

Publicerad: 7 november 2007, 13:25

Apoteket kan komma att säljas ut under mandatperioden.
– Det vore dumt av mig att utesluta det, säger Cecilia Widegren, talesperson för moderaterna i sjukvårdsfrågor.


I en gemensam motion från 2005 föreslog de borgerliga partierna att staten ska sälja aktierna i Apoteket till de anställda och allmänheten. Men sedan dess har frågan om en utförsäljning inte varit aktuell. I en intervju klargjorde socialminister Göran Hägglund (kd) att han var tveksam till att sälja ut Apoteket ”rakt av”, se Dagens Medicin nr 41/06.

Men frågan om statens ägande av Apoteket har nu aktualiserats alltmer, enligt flera bedömare som Dagens Medicin har talat med.

Lars Reje, som utreder Apoteksfrågan, betonar att ägarfrågan faller utanför hans uppdrag. Han har, bland annat för allianspolitikerna i socialutskottet, presenterat två scenarier för avregleringen. Det ena innebär att Apoteket inte säljs ut eller styckas. Då bestämmer staten att Apoteket inte får göra vissa saker och hoppas att andra aktörer etablerar sig. Enligt det andra säljs mellan 300 och 400 apotek ut, vilket, enligt Lars Reje, leder till att det snabbare uppstår en marknad.

– Det är ett räkneexempel och inget som jag tar ställning till. Men man bör köra igång med en parallell analys av ägarfrågan eftersom den relaterar till mina förslag. Exempelvis prisbildningen påverkas ju av om det är en fungerande marknad eller om det finns en dominant aktör, säger Lars Reje.

För två veckor sedan tillsatte Göran Hägglund en analysgrupp som ska arbeta parallellt med Lars Rejes utredning om Apoteket AB. Gruppen, som består av personer från social­departe­mentet och näringsdepartementet, ska bland annat analysera statens framtida ägande i Apoteket.

Enligt Cecilia Widegren (m), vice ordförande i socialutskottet, är näringsdepartementets medverkan i analysgruppen en tydlig signal om att Apoteksfrågan nu inte längre ses som en fråga enbart för socialdepartementet och Göran Hägglund.

– När den nya analysgruppen bildades blev det ett nytt skede. När det blir en avreglerad marknad är det till exempel viktigt med kunskaper i bolagsrätt, vilket finns på närings­departe­mentet, säger Cecilia Widegren.

Enligt henne pågår de politiska diskussionerna nu mellan de borgerliga ledamöterna i socialutskottet samt på partiledarnivå. Cecilia Widegren anser att det i dagsläget är omöjligt att säga vad som kommer att hända med Apoteket när marknaden avregleras den 1 januari 2009.

– Apoteket ligger i politikernas händer, det är upp till oss i alliansen att bestämma om det ska säljas ut, delas upp eller finnas kvar som i dag, säger hon.

Kommer Apoteket att säljas under mandatperioden?

– Det vore dumt av mig att utesluta det. Och det var inget vallöfte från alliansen att Apoteket inte ska säljas ut under mandatperioden.

Kenneth Johansson (c), ordförande i socialutskottet, bekräftar att ägarfrågan har aktualiserats av analys­gruppen och att Apotekets framtid nu diskuteras på partiledarnivå.

– Någonstans i den processen kommer ägarbilden in. Vad ska staten äga eller inte äga? Men jag har inga kommentarer i nuläget, säger Kenneth Johansson.

Läs Dagens Medicins samlade artiklar om Apoteksmonopolet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News