Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Intelligent teknik förpackar läkemedel smart

Publicerad: 23 november 2005, 14:09

Att bli profet i sitt eget land är inte lätt. Trots att det svenska teknikföretaget Cypak prisats både nationellt och internationellt för sina smarta läkemedelsförpackningar är det utanför Sverige företagets lösningar är mest efterfrågade.


Cypak, som startade för fem år sedan, har utvecklat och tagit patent på en ny intelligent teknik. Den är baserad på ett mikrochip som kan integreras i engångsförpackningar och på så sätt omvandlar dem till smarta, interaktiva och kommunicerande förpackningar. Förpackningen kan exempelvis programmeras att påminna patienten med en ljudsignal att det är dags att ta sin medicin. Den kan också registrera information om varje tablett som tagits och slutligen låta patienten svara på frågor om hur han eller hon påverkats av medicinen genom knappar på förpackningen.

Bland de företag som fått licens på tekniken finns det amerikanska förpackningsbolaget Mead Westvaco.

Stina Ehrensvärd, som är grundare av Cypak och marknadschef för företaget, tycker att läkemedelsindustrin har varit lite långsam att ta till sig den nya tekniken.

- Alla de stora läkemedelsföretagen är intresserade men avvaktar varandra och de omfattande studier vi har gjort. Det har varit ganska tuffa valideringskrav. Men nu när vi har klarat av den delen vill alla ha vår teknik.

Storbritannien satsar stort på IT  Men Stina Ehrensvärd tycker att samarbetet med myndigheter är minst lika intressant som med läkemedelsföretag.  Det riktigt stora genombrottet för Cypaks teknik kan komma i Storbritannien där regeringen satsar över 100 miljarder kronor under tio år på att IT-effektivisera sjukvården.

- Vi har långt gångna diskussioner med läkemedels- och teknikföretag i Storbritannien som anlitats av regeringen. De vill använda vår teknik för att öka patienternas följsamhet att ta sin medicin, berättar Stina Ehrensvärd.

Den teknik som Cypak hittills tagit fram är en engångslösning med integrerad elektronik. Men Stina Ehrensvärd menar att den lösningen är för dyr för den vanliga sjukvården.

- För sjukvården har vi tagit fram en återanvändbar variant av vår förpackning där en dosett i papper förses med en återanvändningsbar elektronikdel. Tanken är att dosetten kan packas på plats i sjukvården eller på apoteket, därefter stoppas elektroniken, i form av ett litet kort, i förpackningen, säger hon.

Tillsammans med ett brittiskt bioteknikföretag har Cypak också tagit fram en blodbiosensor som bygger på samma teknik, en diagnostikförpackning som kan mäta blodvärden och känna av om det finns risk för diabetes.

- Det är ett projekt som just nu testas i Danmark och England av 800 patienter och hittills har gått mycket bra. Utvärderingen kommer om ett par veckor, berättar Stina Ehrensvärd.

Fick pris som årets IT-person  Tidigare i år fick Stina Ehrensvärd ta emot Affärsvärldens IT-pris "Guldmusen" som årets IT-person. I våras utsågs Cypak av den amerikanska tidningen Fortune till en av världens 25 mest intressanta bubblare inom teknik.

Cypak har också två gånger vunnit det prestigefulla "European Information Society Technology Grand Prize" som delas ut av EU-kommissionen. Första gången för den intelligenta läkemedelsförpackningen och nu senast i somras för Cypaks smarta Pin-on-Card.

Det är ett smart kort med helt ny teknik som kan bli intressant för många branscher, både för banker och i sjukvården.  Med Pin-on-Card knappar man in koden på kortet istället för på datorn eller i bankomaten.

- Informationen går sedan över till läsaren utan knapptryckning och ingenting kan förstöra den krypterade informationen på vägen, säger Stina Ehrensvärd.

Därmed blir det inga tangenttryck som kan fångas upp av virus eller avlyssning.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev