Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Intensiv debatt om apotek

Publicerad: 8 juni 2011, 10:50

Under dagens riksdagsdebatt kallade socialdemokraten Lennart Axelsson omregleringen för ett vansinnigt beslut. Han fick svar på tal av moderaten Isabella Jernbeck som liknade oppositionen vid olyckskorpen Krösa-Maja.


I dag, onsdag, debatterade riksdagens ledamöter omregleringen av apoteksmarknaden. Utgångspunkten var Riksrevisionens rapport från i höstas samt sex motioner som rörde apoteksfrågor.

Många riksdagsledamöter ville säga sin mening och först ut var socialdemokraten Lennart Axelsson.

– Försök aldrig laga något som inte är trasigt var ett argument som användes för att beskriva det i mitt och socialdemokraternas tycke vansinniga beslutet om att slå sönder Apoteket som en allt viktigare del av vår svenska hälso- och sjukvård, sade han.

Visserligen fanns det ett behov av ökad service och tillgänglighet, men detta hade mycket väl kunnat lösas inom ramen för det befintliga monopolet, ansåg Lennart Axelsson.

– Antalet apotek har ökat ganska kraftigt, men hur ser det ut med tillgängligheten? I många olika sammanhang rapporteras om problem med att få den medicin man fått recept på eftersom den inte finns i lager, sade han.

Lennart Axelsson fick stöd i talarstolen av bland andra miljöpartisten Agneta Luttropp, som ville veta vad som skulle hända med apoteksservicen på glesbygden efter 2013. Även hon ifrågasatte att omregleringen lett till en verkligt ökad tillgänglighet för kunderna.

– Jag ska ge er ett exempel på överdriven tillgänglighet: I min hemstad Västerås finns tre apotek med några stegs mellanrum, sade Agneta Luttropp.

Oppositionspolitikerna fick mothugg av bland andra moderaten Isabella Jernbeck, som kallade dem för Krösa-Major och syftade på en av Astrid Lindgrens karaktärer som springer runt i byn och förutspår olycka.

– Jag vill fråga vänsterkanten: Blev det sämre på grund av att det blev lättare att köpa medicin till sina barn alla tider på dygnet? Raserades verkligen välfärden för att det blev närmare till apoteken? Och drabbades folkhälsan för att man kan köpa nikotinmedel i handeln? Eller gick verkligen sjukvården under för att apoteken har öppet när man behöver medicin, sade hon och kallade omregleringen för en succé.

Beslut i frågorna kommer att fattas i eftermiddag. Dagens Apotek fortsätter att rapportera under dagen.

Relaterat material

Riksdagen ska debattera apotekstillgång i glesbygd

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News