Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Intensivvårdsflygplan flögs akut till Kiruna i övning

Publicerad: 24 november 2008, 09:52

Intensivvårdsflygplan flögs akut till Kiruna i övning

Foto: Foto: Photos.com

Sveriges ska kunna skicka en intensivvårdsinredd Boeing 737 vid stora katastrofer. I lördags genomfördes en stor olycksövning i Kiruna med flygplanet.


En stor gruvolycka med 26 skadade, varav flera svårt brännskadade, inne på LKAB i Kiruna. Dåligt väder omöjliggjorde helikoptrar i räddningsinsatserna. Det var scenariot som övades, skriver Upsala Nya Tidning.

På några timmar gjordes en Boeing 737 om till intensivvårdsavdelning och flögs tur och retur mellan Arlanda och Kiruna. Läkare och brännskadespecialister vid Akademiska sjukhuset i Uppsala följde övningen med bild- och ljuduppkoppling och gav stöd via internet.

– Vi ger professionellt stöd härifrån. På brännskadeavdelningen här i Uppsala har vi arbetat sedan 1995 med det här som kallas telemedicin och varit med i flera EU-projekt och ligger långt framme, säger Morten Kildal, överläkare och brännskadespecialist vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till tidningen.

Han var en av dem som under lördagen fick vara med att hjälpa fem patienter – via internet.

Vid större katastrofer ska planet som tillhör det Svenska Nationella Ambulansflyget, SNAM, vara startklart inom sex till tolv timmar och har plats för tolv skadade och 22 anhöriga och sjukvårdspersonal.

Relaterat material

Från passagerartransport till intensivvård på sex korta timmar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev