Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Intensivvårdsplatserna ska snabbt bli fler i Stockholm

Publicerad: 17 mars 2020, 08:29

Foto: GettyImages

Region Stockholm arbetar med att öka de 90 intensivvårdsplatserna med 50 procent. Enligt chefläkare Elda Sparrelid kan regionen också relativt snabbt fördubbla intensivvårdskapaciteten från den nuvarande nivån.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion Stockholm

– Just nu har vi inga problem att hantera de patienter som vi behöver ge intensivvård på grund av coronaviruset och våra andra patienter. Hur långt det räcker beror på hur snabbt det här ökar, säger Elda Sparrelid, chefläkare och ansvarig för vårdkapaciteten när det gäller coronavården i region Stockholm.

Regionledningen förbereder sig samtidigt för ett andra scenario.

– Vi kan relativt snart öka antalet intensivvårdsplatser med 50 procent – det har vi gett i uppdrag till alla sjukhus – och sedan kan vi successivt öka antalet till ungefär 100 procent av nuvarande kapacitet, säger hon.

TT: Räknar ni med att 180 platser ska räcka?

– Vi räknar inte med någonting, utan vi fortsätter att förbereda oss på om det inte räcker och det behövs någon annan typ av intensivvårdsplatser för coronasmittade, säger Elda Sparrelid.

TT: Kan det bli aktuellt med någon form av krigsliknande intensivvård?

– Vi får se var vi landar. Det viktigaste är att vi just nu arbetar med att öka antalet intensivvårdsplatser med först 50 procent och sedan med 100 procent. Det kommer att kunna införas med befintliga sjukhuslokaler och den personal som finns att tillgå.

Elda Sparrelid säger att ökningen kan göras eftersom man ställer in alla planerade operationer, som inte är akuta.

– Det frigör väldigt mycket resurser som kan omvandlas till intensivvårdsplatser.

I nuläget är det inte aktuellt att bygga tält på sjukhusområdena för att skapa större ytor.

– Det är inte lokaler som är problemet, utan snarare bemanningen. Vi jobbar med flera scenarier samtidigt och vi jobbar snabbt, eftersom vi inte vet hur det här utvecklas.

Enligt det Svenska intensivvårdsregistret fanns det i fjol 526 beläggningsbara intensivvårdsplatser i Sverige. Det är färre än man har per hundratusen invånare i Italien, där det nu är extremt hårt tryck på intensivvården.

– Vi har signalerat att Sverige har en brist på intensivvårdskapacitet i flera år. Huvudsakligen beror det på en brist på intensivvårdssjuksköterskor, säger Johnny Hillgren, intensivvårdsläkare och ordförande för Svenska intensivvårdsregistret som följer upp och arbetar för att höja kvaliteten på svensk intensivvård.

Han har svårt att säga om antalet intensivvårdsplatser kommer att räcka.

– Allt handlar om hur snabb spridningen blir. Om vi kan förlänga smittspridningen och inte får in så många patienter samtidigt har vi bättre möjligheter att klara det. Men om vi får en liknande utveckling som Italien då står vi inför en rejäl utmaning, säger Johnny Hillgren.

PETRONELLA UEBEL/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev