Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Interferon fördröjer utveckling av MS

Publicerad: 3 augusti 2007, 12:11

Tidig behandling med interferon fördröjer utvecklandet av handikapp hos patienter med multipel skleros, MS, enligt en ny studie som presenteras i dagens utgåva av tidskriften Lancet.


Den nya studien stödjer tidigare undersökningar som har visat att behandling med interferon beta-1b, som ges till patienter som haft ett första skov av neurologiska symtom, kan fördröja utvecklingen av definitiv MS-sjukdom.

Forskarna, ledda av professor Ludwig Kappos vid Universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har nu undersökt om tidig interferonbehandling även fördröjer utvecklandet av handikapp hos patienterna.

I studien ingick 468 patienter med tidiga symtom på MS. De randomiserades till att få injektioner med interferon, eller placebo, varannan dag under två år eller tills de fick diagnosen kliniskt definitiv MS, CDMS. Därefter fick alla som ville interferonbehandling.

84 procent av patienterna kunde följas upp efter tre år. Då hade 37 procent som tidigt fick interferon fått diagnosen CDMS, jämfört med 51 procent i den andra gruppen.

Deras handikapp utvärderades med hjälp av en skala kallad EDSS, extended disability status scale. I gruppen som fick tidig interferonbehandling hade 16 procent försämrats enligt EDSS, jämfört med 24 procent av de övriga. Det innebär att tidig behandling minskade risken för förvärrade handikapp med 40 procent.

Forskarna anser att deras studie stödjer interferonbehandling efter den första manifestationen av MS.

Artikeln kommenteras i Lancet av Sean Pittock vid Mayo Clinic of Medicine, USA. Han anser att studien ändå inte kan ses som ett bevis på att alla patienter ska behandlas. Nyttan var visserligen statistiskt signifikant, men kliniskt sett liten, skriver han.    Lancet 2007; 370: 389-397

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev