Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Internationella apoteksjättar tvekar om etablering i Sverige

Publicerad: 11 december 2008, 11:37

De internationella apotekskedjorna Tamro, Celesio, KD-Oriola och Alliance Boots avvaktar med besked om de vill gå in på den nya apoteksmarknaden i Sverige.


De framtida apotekens möjligheter att göra vinst minskade i regeringens lagrådsremiss om den nya apoteksmarknaden som presenterades i tisdags, jämfört med utredaren Lars Rejes ursprungliga förslag.

Apoteken tillåts enligt lagrådsremissen att förhandla om inköpspriser med tillverkarna när det gäller originalläkemedel, men inte inom det förmodat lukrativa området generika.

– Det är en helt öppen fråga om vi kommer att satsa. Vårt beslut beror på de detaljerade riktlinjer som nu ska utarbetas på socialdepartementet. Vi räknar också på om Sverige kan bli en vettig investering för oss, givet det vi sett i lagrådsremissen. Gissningsvis fattar vi ett beslut i mars 2009, säger Jo Langmoen, koncernchef för Tamro.

Arne Överby, styrelseordförande för Norsk Medisinaldepot som ingår i Celesiokoncernen, har förutom generikafrågan en huvudinvändning mot regeringens förslag. De upp till 200 apotek som i förslaget är tänkta att drivas av enskilda farmaceuter måste skiljas från Apoteket AB och inte ingå i samma kedja eller inköpsorganisation, anser han.

– Annars tar Apoteket AB ett tydligt grepp om de enskilda apotekarna, till exempel genom olika distributionsavtal. Apoteket AB får då konkurrensfördelar som gör att de positiva effekterna av reformen tar lång tid, säger Arne Överby.

Även KD-Oriola, som har aviserat intresse att starta apotek i Sverige, avvaktar.

– Mycket information som behövs för att kunna utvärdera om vi kan få till stånd ett livskraftigt affärsupplägg saknas alltjämt och därför är det för tidigt att säga hur vi kommer att göra, säger Annika Alström på Kronans Droghandel som ingår i KD-Oriolakoncernen.

Även brittiska Alliance Boots ligger lågt. Zoe Farthing, talesperson för företaget, vill inte säga något konkret om eventuella planer för den svenska marknaden. I ett e-postmeddelande skriver hon att företaget fortsätter att följa marknadsliberaliseringen i Sverige.

Oklart i ägarfrågan

Regeringen har i lagrådsremissen föreslagit att läkemedelstillverkare inte får driva apotek. Alliance Boots och Tamro har dock ägarförhållanden som kan vara problematiska om man vill gå in på den svenska marknaden, se Dagens Medicin nr 49/08. Alliance Boots har ett eget generikafabrikat och Tamros ägarfamilj äger även generikaföretaget Ratiopharm.

– Om vi klarar kraven beror på hur Socialdepartementet utformar detaljregleringen, säger Jo Langmoen, koncernchef för Tamro.

Relaterat material

Blandade reaktioner på regeringens apoteksreform

Apoteksföretag får inte prisförhandla om generika

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev