Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Internetbeteende kan avslöja kommande epidemiutbrott

Publicerad: 4 Juni 2008, 11:23

Genom att analysera hur människor använder sig av vårdrelaterade sajter på internet kan det vara möjligt att tidigt upptäcka utbrott av smittsamma sjukdomar.


Varje gång någon gör en sökning på internet registreras det, och med rätt utvecklat dataprogram går det att spåra och analysera vilka sökord människor skriver in på olika sajter.  Så om fler människor plötsligt börjar söka på ord som "feber" och "snuva" på en specifik sajt är det möjligt att dra relativt långtgående slutsatser utifrån detta, har Smittskyddsinstitutet upptäckt.

I dag, när så mycket information står att finna på internet, är det också många som inte kontaktar vården vid sjukdom, utan använder sig av just datorn för att finna svaren på sina symtom.

Smittskyddsinstitutet testar därför nu ett program som analyserar just den typen av sökmönster på internet, uppger Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Med de data som samlas in via programmet hoppas myndigheten att kunna upptäcka oroande tendenser och på så sätt avslöja om en epidemi är på väg att sprida sig.

Forskaren Anette Hulth har de två senaste influensasäsongerna letat efter oroande sökmönster på sajten Vårdguiden.se, och människors sökmönster har visat sig stämma väldigt bra överens med den faktiska influensaspridningen.

– Jag har tänkt att när vi blir klara med influensaarbetet framåt hösten så ska vi titta på någon annan sjukdom, säger hon till Vetenskapsradion.

I framtiden hoppas Smittskyddsinstitutet att internetanalyser ska kunna användas för att upptäcka spridningen även av eventuella större pandemier, såsom fågelinfluensan.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev