Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Internkontroll i Västerbotten avslöjade legitimationsslarv

Publicerad: 21 december 2015, 08:00

Foto: Västerbottens läns landsting/Elisabeth Sund

När Västerbottens läns landsting gick igenom samtliga anställda fann man att 16 sjuksköterskor och två läkare saknade legitimation.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens läns landsting

Kontrollen utfördes av landstingets revisionsbyrå och innefattade alla 4 500 anställda med legitimationsyrken i landstinget. Den ”sjuksköterska” som jobbat längst utan legitimation anställdes mitten av 1998.

– Det är helt enkelt brister i våra rutiner. Alla de här personerna har den reella komptensen, alla har en avslutad utbildning och det finns examensbevis. Sedan har det brustit i att de har fått börja en anställning innan de har kommit in med en legitimation, säger Ewelina Ogenblad, rekryteringsansvarig i Västerbottens läns landsting, till Dagens Medicin.

Så fort landstinget fick kännedom om att personerna saknade legitimation ändrades deras titulatur och de fick inte längre jobba självständigt.

Så sjuksköterskorna får jobba som undersköterskor?

– Ja, säger Ewelina Ogenblad.

De två läkare som saknade legitimation ska precis ha påbörjat sin ST och där ska man sedan ha varit lite för snabb med att ändra titel i systemet, förklarar hon vidare. De är nu anställda som icke legitimerade underläkare.

Landstinget ska ändra sina rutiner och inför från och med nästa år en extra kontroll mot Socialstyrelsens register över hälso- och sjukvårdspersonal vid nyanställningar.

I de fall där Socialstyrelsen nu har fått in ansökningar om legitimation från de anställda har myndigheten också öppnat ärenden för tjänstgöring i strid med patientsäkerhetslagen, något som kan ge böter.

Pernilla Ek, chef för enheten för behörighet vid Socialstyrelsen, konstaterar att för att systemet med legitimationer ska fungera så måste både Socialstyrelsen och arbetsgivarna sköta sitt jobb.

– Man måste hela tiden checka av att den personal man har, har den kunskap, och den legitimation man ska ha. Legitimationen kan ju återkallas om man inte sköter sig och det är detta man vill följa upp, säger hon till Dagens Medicin.

Men hon är inte allt igenom kritisk till Västerbottens läns landsting.

– Om nu det här landstinget går igenom sin personal för att se vilka som har legitimationer så är det jättebra.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev