Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Internstafetter” kan få 27 000 i veckan

Publicerad: 7 december 2012, 07:37

Specialistläkare i Jämtlands läns landsting kan få 27 000 kronor i veckan för att jobba extra inom landstinget.


Jämtlands läns landsting höjer ersättningen till sina egna specialistläkare som jobbar under sin jourkompledighet, berättar Östersunds-Posten.

Den nya ersättningen till specialistläkare är en höjning med 4 000 kronor i veckan, från 23 000 kronor till 27 000 kronor i veckan. ST-läkare kan numera få 23 000 kronor i veckan i stället för 20 000 kronor i veckan för sitt extrajobb.

Enligt landstingets personalchef Björn Ahlnäs kan det låta mycket, men ska ställas mot vad det kostar att ha externa stafettläkare. Till röntgen kan det kosta 80 000 kronor i veckan och till hälsocentralerna kostar det 50 000 kronor i veckan.

Förhoppningen är att landstinget ska kunna minska kostnaderna för hyrläkare med 10 miljoner kronor nästa år.

– Det är billigare än att anlita stafettbolag och framförallt är det högre kvalitet med läkare från länet. De kan sjukhussystemet och de kan patienterna. Det är också en samhällsekonomiskt viktig sak att skattepengarna stannar i länet och inte går till något stafettbolag med säte någon annanstans, säger Olle Christmansson, chef för primärvården i landstinget till Östersunds-Posten.

Relaterat material

Allmänläkare ska lockas med höjd lön

Jämtland ska höja de låga läkarlönerna

Pensionärer kan ersätta stafetter

Nya sparbeting i Jämtland

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev