Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

INTERVJU ”Förslaget är för enkelt”

Publicerad: 7 november 2012, 13:19

Förslaget om att fasa ut den nationella taxan oroar Svenska Privatläkarföreningen och Legitimerade sjukgymnasters riksförbund.


Privatläkare och sjukgymnaster som ersätts enligt den nationella taxan ska efter 2018 ingå i and­ra ersättningssystem, enligt förslaget som utredaren Mona Boström i dag lämnar över till regeringen. Det oroar bland andra Svenska Privatläkarföreningen som anser att förslaget inte ger några garantier om att det i framtiden kommer finnas ett system som passar för småskalig verksamhet.

– Förslaget är en uppmaning till vårdval, men det är inte ett förpliktigande till vårdval. Landstingen har olika grader av vilja att utveckla system som passar vår verksamhet. Så det handlar mycket om tillit nu, säger Staffan Henriksson, ordförande i Svenska Privatläkarföreningen.

Svenska privatläkarföreningen och Legitimerade sjukgymnasters riksförbund hade hellre sett ett förslag om lagstiftning om vårdval som är anpassade för små verksamheter, enligt Staffan Henriksson. Ett annat alternativ skulle kunna vara att förändra taxans innehåll.

På det stora hela är förslaget alldeles för ”enkelt”, anser Staffan Henriksson.

– Vi har lämnat flera förslag till Mona Boström, men hon anser inte att de har fungerat. Vi är besvikna över att hon inte orkade med att föreslå en utveckling av ett annat system.

Något som är bra är att avvecklingstiden är så lång som fram till december 2018.

– Då blir det i alla fall inte ett abrupt slut.

Vad vill du säga till de medlemmar som är oroliga för sina verksamheter i framtiden?

– Det här ett förslag, nu blir det en politisk process. Nu ska vi analysera det här förslaget och sen ska vi fundera över hur vi kan bedriva ett påverkansarbete tillsammans med sjukgymnasterna.

Vad är det värsta scenariot?

– Att taxan avvecklas helt och att våra kolleger tvingas stänga sina mottagningar, och att patienterna inte kommer ha något annat alternativ än att vända sig till storskaliga alternativ inom sjukvården. Man tappar det här småskaliga begreppet på vård.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev