Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Introduktionsår för sjuksköterskor permanentas

Publicerad: 26 maj 2016, 05:46

Foto: Thinkstock

Försöket med introduktionsår för sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset och lasarettet i Enköping permanentas. Det har landstingsledningen i Uppsala län bestämt.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Uppsala länAkademiska sjukhuset

Introduktionsåret innebär att nyutexaminerade sjuksköterskor får använda en femtedel av sin arbetstid till utbildning och föreläsningar. Det ska dels ge en mjukare start i arbetslivet, dels ge en möjlighet att fördjupa kunskaperna på vissa områden.

– Det kan vara så att man känner sig otrygg i vissa moment. Då ska man få tid för dem. Det är väldigt individanpassat, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande i landstingets sjukhusstyrelse, till Dagens Medicin.

Utbildningstiden är förlagd till Kliniskt träningscentrum. Det gör att sjuksköterskorna får träffa andra än sina egna chefer, vilket är en viktig poäng, menar Vivianne Macdisi. Som nyutexaminerad ska man känna frihet att prata om saker man kanske inte vill ta upp just på sin avdelning.

I några fall har sjuksköterskorna i försöket inte kunnat använda sina utbildningsdagar på grund av personalbrist på deras respektive avdelning. Det ska nu följas upp inför hösten, då introduktionsprogrammet blir permanent.

– Det får absolut inte vara så att man tummar på det regelmässigt, säger Vivianne Macdisi, och tillägger att arbetets natur gör att det är svårt att undvika helt.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev