Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ipuls förlorar uppdraget

Publicerad: 29 augusti 2012, 13:58

Ipuls förlorar sitt huvuduppdrag med att administrera kurser för ST-läkare. Nu läggs bolaget ner.


Administration av de SK-kurser som ingår i specialistutbildningen är kärnverksamheten för Institutet för professionell utveckling av läkare i Sverige AB, Ipuls. Nu förlorar Ipuls uppdraget och bolaget kommer att läggas ner.

Enligt socialdepartementet ska administrationen av SK-kurserna överföras till statlig regi från 1 januari 2013 och troligen utföras av Socialstyrelsen.

– I och med att SK-kurserna är lejonparten av Ipuls verksamhet så finns det ingen grund att driva bolaget vidare och därför kommer det att avvecklas, säger Heidi Stensmyren, vice ordförande i Läkarförbundet.

Sveriges läkarförbund, Svenska läkaresällskapet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, äger tillsammans Ipuls och kommer nu att meddela sina medlemmar om förändringen.

Inför avvecklingen kommer alla ingångna avtal att slutföras, till exempel planerade kurser, granskningar och inspektioner. Än så länge finns ingen plan på vad som ska hända med de delar av verksamheten som inte övertas av staten.

– Det viktigaste nu är att inte kursverksamheten drabbas och det blir en utmaning för socialdepartementet. Redan nu är det kö för att komma in på SK-kurser och utbudet behöver anpassas till behovet, säger Heidi Stensmyren.

ÅSA WIKSTEN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev