Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Irans dödsdom mot KI-forskare står fast

Publicerad: 11 december 2017, 12:30

Den iranska dödsdomen mot den spionanklagade KI-forskaren Ahmadreza Djalali står fast. Det meddelade hans advokat i helgen sedan en överklagan inte gått igenom. ”Hans liv är i fara”, säger frun Vida Mehrannia.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dödsdomen mot Ahmadreza Djalali hade överklagats till Högsta domstolen i Iran, men i lördags fick hans fru ta emot ett tungt besked från sin makes advokat. Domen mot Djalali, som anklagas för att ha spionerat för Israels räkning, kvarstår.

–  Som vi förstår det har domen bekräftats av Högsta domstolen, men vi jobbar på att skaffa fram mer information, säger Nassim Papayianni, researcher med Iranfokus hos människorättsorganisationen Amnesty International.

Hustrun Vida Mehrannia är mycket orolig för sin makes räkning. Hon befinner sig i Sverige och vågar inte resa till Teheran, där Ahmadreza Djalali sitter fängslad i det ökända Evinfängelset. Paret har dagligen kontakt över telefon.

–  Hans liv är i fara, i Iran är det inte ovanligt att de verkställer dödsstraff. Vi kommer att fortsätta att protestera, jag vet inte om det är möjligt men vi tänker inte ge upp, säger Vida Mehrannia.

Djalali har gått ner mycket i vikt och har i samtalen med sin fru bett om hjälp från den svenska regeringen. Forskaren, verksam vid Karolinska institutet i Solna, är iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige.

–  Han är väldigt stressad över sin situation. Vi behöver mer hjälp från den svenska regeringen, EU och den akademiska världen. Från alla som skulle kunna hjälpa oss, säger Vida Mehrannia.

Amnesty International har dömt ut rättegången som orättvis. Inga bevis har lagts fram som pekar på att Djalali är verksam som något annat än forskare. Men iranska myndigheter hävdar att han har haft kontakter med den israeliska säkerhetstjänsten och enligt människorättsorganisationen har Djalali torterats till ett "erkännande".

–  De har inga bevis. De hotade att döda mig och barnen. Min man är oskyldig, säger Vida Mehrannia.

Djalali har i ett brev själv uppgett att iranska myndigheter har bett honom att spionera på EU-stater, något som han ska ha tackat nej till.

–  Han sitter fängslad för att ha vägrat att jobba för underrättelsetjänsten och det är inte en grund för att hålla någon frihetsberövad. Han är en samvetsfånge som ovillkorligen och genast bör släppas, säger Nassim Papayianni.

När en dom har bekräftats av Högsta domstolen finns ytterligare ett rättsligt sätt att utmana beslutet, enligt Papayianni. En advokat eller klient kan be rätten att bedöma vissa aspekter av fallet och om Högsta domstolen accepterar det så kan det innebära att rättegången kan tas om.

–  Det är en möjlighet, men inget som ännu har gjorts i det här fallet. Och om inga andra åtgärder vidtas efter beslutet från Högsta domstolen så är det en slutgiltig dom, säger Papayianni.

Relaterat material

KI-forskare dömd till döden i Iran

Rättegång mot KI-forskare inleds

Gripen forskares fru: ”Hans liv är i fara”

KI:s rektor reser inte till Iran

UD söker svar om fängslad KI-forskare

KI-anknuten forskare hotas av avrättning

SOFIA ERIKSSON/TT

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev