Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Isbit i munnen lindrar svår smärta hos cancerpatient

Publicerad: 13 oktober 2006, 11:29

Isbit i munnen lindrar svår smärta hos cancerpatient

En iskall smärtlindring etablerar sig just nu inom cancervården. Akademiska sjukhuset i Uppsala är först i landet med kryoterapi mot mukosit, sår i munslemhinnan.


Kryoterapi, kylbehandling, är en metod som sakta men säkert vinner mark inom cancersjukvården. Sedan tidigare är det visat att patienter som har en särskild kylande mössa på sig under tiden de får infusioner med cellgift behåller sitt hår i större utsträckning efter behandlingen. Nu visar forskning från bland annat Akademiska sjukhuset i Uppsala att kryoterapi fungerar även i munnen.

Anncarin Svanberg, sjuksköterska vid sjukhusets hematologiska klinik, ligger bakom metoden att låta cancerpatienter kyla munnen med isbitar eller isvatten för att förhindra utvecklingen av mukosit, en smärtsam inflammation i munnens slemhinna som drabbar många cancerpatienter efter cellgiftsbehandling. Inom kort publicerar hon den första studien inom ramen för sitt doktorandarbete.

– Tack vare kryoterapi minskar patienternas munsmärta så pass att de kan äta bättre och klara sig själva. Dessutom minskar användningen av smärtstillande opioider, som binder patienten vid en droppställning samt ger biverkningar i form av illamående, förstoppning och hallucinationer, förklarar Anncarin Svanberg.

Metoden etablerad i USA
Idén till att använda is mot mukosit fick hon från  USA  där tekniken redan är relativt etablerad. Hon tog kontakt med tandhygienisten Kerstin Öhrn, som disputerat på munhälsa hos cancerpatienter, och kom igång med sin forskning. Studien som nu ska publiceras omfattar 78 patienter som genomgick cellgiftsbehandling mot leukemi, lymfom och myelom. Hälften fick standardbehandling mot mukosit i form av läkemedel mot svamp och virusangrepp. Den andra hälften fick isbehandling som tillägg till detta.

– De kunde välja mellan att använda isbitar, krossad is eller någon dryck med isbitar i. Om det är vatten eller läsk spelar ingen roll. Viktigt är bara att munnen hålls kyld under hela cellgiftsbehandlingen, berättar Anncarin Svanberg, som påpekar att det kan röra sig om uppåt två timmars munkylning.

Hennes resultat visar att kryoterapin hjälper avsevärt. Den får mukositen att utvecklas i ett senare skede, efter nio till tio dagar i stället för efter fyra till sju dagar, och när mukositen väl bryter ut är det i en lindrigare form. Vissa patienter slapp helt och hållet inflammation i munslemhinnan. Användningen av opioider sjönk från i snitt nästan tre dagar till knappt en dag hos de isbehandlade patienterna.

De biverkningar som förväntades, ont i huvudet eller ilande tänder, inträffade inte heller.

Standardbehandling i Uppsala
Sammantaget är det är mycket positiva fynd, anser Anncarin Svanberg.

– De som drabbas av svår mukosit får öppna sår i munnen. De kan varken äta eller svälja. Att något så enkelt och billigt som is kan hjälpa är fantastiskt, säger hon.

Till följd av Anncarin Svanbergs framgångsrika försök är kryoterapi mot mukosit sedan årsskiftet implementerat som standardbehandling vid Akademiska sjukhuset, framför allt vid leukemi, lymfom och myelom. Men även vid cellgiftsbehandling mot mag-tarmcancer och testikelcancer fungerar isterapin väl.

Än så länge är Uppsala ensamt i landet om den här formen av kryoterapi. Men flera sjukhus har visat intresse, berättar Anncarin Svanberg.

Metoden är dock långt ifrån färdigutvecklad.

– Tidsperspektivet återstår att utröna. Vi vet inte om det räcker att kyla i 15 minuter eller om det måste vara flera timmar, säger hon.

Den ekonomiska aspekten är också den outforskad, även om det var något Anncarin Svanberg hade velat studera grundligare. Tanken var att jämföra isbehandling mot mukosit med det relativt nya läkemedlet Kepivance (palifermin), som också ska skydda slemhinnorna under cellgiftsbehandling. Men den jämförelsen visade sig vara ogenomförbar, berättar hon.

– Det blev för dyrt. Behandling med Kepivance kostar 46 000 kronor per patient och det var inget läkemedelsföretag som var intresserat av att erbjuda oss läkemedlet gratis i forskningssyfte. Kanske fanns en oro för att isen skulle visa sig vara mer verksam, säger Anncarin Svanberg.

Forskare: Anncarin Svanberg   , sjuksköterska, Akademiska sjukhuset, Uppsala.

Medarbetare: Kerstin Öhrn och Gunnar Birgegård.
Projekt:  Smärtlindring med isbitar vid mukosit, sår i munslemhinnan.
Finansiering:  FoU-medel från Landstinget i Uppsala län.
Kontakt:  ann-carin.svanberg@akademiska.se.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev