Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Israel vill stoppa svenskt snus

Publicerad: 28 augusti 2007, 12:37

- Vi tänker söka alla tänkbara lagliga vägar för att stoppa import och reklam för det svenska snuset, sade Boaz Lev, biträdande generaldirektör på hälsoministeriet i Israel, till tidningen The Jerusalem Post i torsdags.


Ett svenskt snusmärke, Kicks, har nyligen blivit tillåtet och marknadsförs nu i Israel. Snuset tillverkas av det svenska företaget Snusab som har sin tillverkning i Jämtland.

Importörerna hoppades på att det skulle bli sommarens  hit  bland rökare och speciellt för föräldrar som inte vill röka inför sina barn.

Alla har dock inte blivit lika övertygade om dess positiva effekter. Det har lett till att det israeliska hälsoministeriet nu reagerat. Ministeriet befarar att snus kan bli populärt bland rökare som inte får röka exempelvis på arbetsplatsen.

Det finns också en oro om att barn kan bli lockade att prova snuset, dels på grund av att det är smaksatt med frukt, men också på grund av namnet -  Kicks .

Hälsoministeriet betonar visserligen att det är förbjudet att sälja snus till barn, men att det finns risk att det säljs till dessa ändå.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev