Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

IT-haveri fördröjer patienters hemgång

Publicerad: 20 december 2013, 12:23

Utskrivningen av äldre färdigbehandlade patienter i Region Skåne fördröjs på grund av ett havererat IT-system för vårdplanering.


Vårdplanering med kommuner och primärvård sköts just nu via telefon och fax, enligt Radio Malmöhus.

Sedan mitten av november har IT-stödet för samordnad vårdplanering, SVPL, dragits med stora problem. För tio dagar sedan beslöt regionen att stänga ned systemet för en uppdatering, enligt Matz Widerström, chefläkare och medicinsk rådgivare på förvaltningen medicinsk service i Region Skåne.

När utskrivningarna fördröjs upptas sängar i onödan av färdigbehandlade patienter. Det riskerar att skapa problem, menar han, särskilt under jul- och nyårshelgen.

På avdelning 4 på ortopediska kliniken i Malmö står arbetsterapeuten Elin Widén som sköter administrationen av vårdplanering med högar av papper.

– Jag hoppas det kommer i gång snart, säger hon med eftertryck till Dagens Medicin..

– Det blir mer arbete när man måste skriva ut alla papper och faxa dem manuellt och korsfaxa dem till kommuner och primärvård. Och så är det passning av faxen. Men vi har fixat det ganska bra, det är värre på avdelningar som har mer vårdplanering, säger hon till Dagens Medicin.

Systemet ska vara igång igen innan julafton, enligt de uppgifter Matz Widerström fått av leverantörerna.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev