Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

IT-prenumeration för de små apoteken

Publicerad: 7 mars 2013, 08:21

Småapotek ska börja prenumerera på en IT-lösning i stället för att köpa den. Det hoppas företaget Visma, som har tecknat ett första avtal med ett fristående apotek i Uppsala.


När Apoteket AB:s monopol kastades åt sidan väcktes många frågor om hur framtidens apoteksmarknad skulle se ut. Och mitt i all röra måste de nya oberoende apoteken tänka på hur – och inte bara att – de skulle göra receptexpedieringen patientsäker när Apoteket AB:s övergångslösning slutade vara ett alternativ.

– Eftersom apoteken hanterar känslig information får inte deras IT-system göra att informationen blir korrupt, säger Eva Reimers, kommunikationschef på det statliga bolaget Apotekens Service, som gör en prövning av alla IT-system för receptexpediering som finns i Sverige.

På den tiden, runt 2009, fanns tre aktörer som tävlade om vem som skulle få just sitt IT-system godkänt först av Apotekens Service för att kunna leverera det till de nya apoteken. Till en början nischade sig Visma och Logica mot stora kedjor eftersom det var för dyrt i både tid och pengar att få till en smart lösning för mindre, oberoende apotek.

Det enda undantaget var – och har varit – Receptum som tidigt vände sig till småapotek. Men nu får det finländska företaget konkurrens från Visma, som bland annat stått för IT-lösningen på Medstop och Apotek Hjärtat.

– Vi paketerar en komplex IT-lösning som en tjänst med en fast månadskostnad.  Det gör att småföretagare får lika bra funktionalitet som de stora kedjorna.  Vi tycker att det här ökar den fria konkurrensen på apoteksmarknaden. Förut har de som haft mest pengar klarat sig bäst, men nu kan alla tävla på lika villkor, säger Henrik Larsson, ansvarig på Visma för paketeringen av den nya IT-tjänsten.

Först ut är fristående Apoteksamariten i Uppsala, som har gått från Apoteket AB:s övergångslösning via Receptums för att till slut landa på Vismas nya IT-lösning.

– Vi hade gärna fortsatt med Apoteket AB:s övergångslösning, men priserna blev till slut absurda. De hanterade oss som en kedja. Småapotek har länge varit styvmoderligt behandlade, säger Anna Eriksud, vd för Apoteksamariten.

På Visma kan man redan nu se att intresset bland mindre aktörer växer.

– Vi har en rad apotek som knackar på dörren för att köpa vår IT-lösning, säger Henrik Larsson.

I dag finns det fyra företag som levererar IT-system till svenska apotek: Visma, Logica, Receptum och Apoteket AB.

CHRISTOFFER NILSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev