Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

IT-system och vårdplatser i fokus under vårddebatt

Publicerad: 29 juni 2009, 14:54

ALMEDALEN: Det är bara i Almedalen som Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm kan säga att hon vill riva alla sjukhus och vårdcentraler och därefter bli erbjuden att bli sjukhusdirektör.


Det var vid Sveriges Kommuner och Landstings, SKL, seminarium med rubriken Hur får vi en effektivare vård med bibehållen kvalitet? nu på måndagseftermiddagen, som Eva Nilsson Bågenholm fick frågan vad hon skulle göra om hon fick makten över vården.

– Då skulle jag riva alla sjukhus och vårdcentraler och sedan bygga upp allt igen på ett annat sätt och med ett gemensamt IT-system. Jag tror att vi har fastnat för mycket i gamla strukturer, sade Eva Nilsson Bågenholm.

Henrik Hammar (m), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation, svarade på samma fråga och förklarade då bland annat att han skulle satsa ännu mer på de äldsta sjuka.

– Och sedan skulle jag erbjuda Eva jobbet som sjukvårdsdirektör på det nya sjukhuset, fortsatte han.

Seminariet tog avstamp i en ny rapport från SKL kring förändringarna i den svenska sjukvården samt de utmaningar som nu väntar. En slutsats är att de dramatiska minskningarna av vårdplatser och akutsjukhus som skedde under 1990-talet nu har ersatts av mindre drastiska förändringar, som schemaförändringar och en ökad inriktning på vårdprocesser.

Debatten var lugn och samstämmigheten stor i panelen som också innehöll representanter från sjukvårdsföretaget Capio, Vårdförbundet, socialdepartementet och Landstinget Blekinge. Men ett par gånger tände det till.

Marie Sällström (s), landstingsråd i Blekinge, ansåg att IT-frågan skötts alltför illa.

– Jag vet inte hur många miljoner de svenska landstingen plöjt ner i det här, och ändå har vi inte något gemensamt IT-system i sjukvården, sa Marie Sällström.

Det nickades bifall i panelen, men ingen kunde ge någon tidpunkt för när IT-frågan ska vara löst. Den andra gången som det hettade till var när vårdplatsbristen kom på tal.

– SKL:s rapport är lite väl glättig. Antalet vårdplatser är nu så lågt att patienterna på många ställen får vänta tolv timmar på akutmottagningarna. Det är inte god vård och det går ut över patientsäkerheten, sade Eva Nilsson Bågenholm.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev