lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

IT-system stoppar krockar

Publicerad: 9 november 2010, 15:35

Läkemedelskrockar ska upptäckas med Elektroniskt expertsystem, EES.
(Ny version 20/10, kl 16.30)


– Vi har kört en pilot för att testa systemet, men nu ska det införas på alla apotek, berättar Eva Fernvall som är varumärkesdirektör på Apoteket AB för Dagens Apotek.

Med hjälp av Elektroniskt expertsystem, EES, ska apotekspersonalen lättare upptäckta om kunden använder mediciner som är olämpliga att kombinera, får samma medicin dubbelt eller använder för höga doser.

Systemet jämför alla kundens elektroniska recept. Om det finns tecken på olämpliga kombinationer av läkemedel så får farmaceuten en signal. Tanken är att apotekspersonalen då ska bedöma om något behöver göras, till exempel om de behöver kontakta kundens läkare för kontroll.

För att EES ska kunna användas måste kunden först ge sitt samtycke. Apoteket AB kommer att ha infört systemet på alla sina apotek senast vid årsskiftet.

EES har utvecklats av Apoteket AB, men det är ett nationellt system som alla apotekskedjor kan få tillgång till via Apotekens Service AB. Det ska fungera oberoende av vilka IT-lösningar de olika apoteksföretagen har.

– Det är en av de delar som Apotekens Service AB bedömer när man bestämmer om de nya systemen ska få godkänt eller inte, säger Eva Fernvall.

Även vården kan få tillgång till EES.

– Det körs en pilot på Karolinska universitetssjukhuset just nu och fler har varit intresserade. Tanken är att läkaren som förskriver läkemedlet ska få en indikation på om det här läkemedlet är bra att skriva ut eller inte, säger Eva Fernvall.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev