Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

IT-tjänster ojämnt fördelade i danska vården

Publicerad: 22 november 2005, 14:15

KÖPENHAMN. Det är stor skillnad mellan de IT-tjänster som erbjuds av allmänläkarna i Danmark. Men IT-användningen bland dessa läkare kommer att öka starkt, förutspår experter.


I Danmark är det stora regionala skillnader mellan vilka tjänster som allmänläkare erbjuder sina patienter via internet. Sämst ställt är det bland annat i Köpenhamns kommun, där mindre än var åttonde läkarmottagning erbjuder e-postkonsultationer samt tidsbeställning och receptförnyelse via nätet.

Norr om Köpenhamn är situationen annorlunda. I Frederiksborgs län har mer än var tredje patient möjlighet att kommunicera online med sin läkare. Jens Parker Petersen är en föregångare bland danska läkare på det här området. Han menar att de stora regionala skillnaderna inom landet beror på att flera läkare i huvudstadsområdet är ensampraktiserande. För dem är det dyrare att investera i riktig datorutrustning.

- Det förvånar mig inte att Köpenhamn är sämst och Frederiksborgs län är bäst på att kommunicera med patienterna via nätet. Köpenhamnsläkarna har varit sena med att använda datorer i arbetet. Därför ligger de också ett steg efter med att erbjuda sina patienter kommunikation via nätet, säger Jens Parker Petersen.

Fruktar att stressen ska öka  Han tror dock att användningen av internet kommer att öka avsevärt under de närmaste åren och att Köpenhamnsläkarna snart kommer att använda internet i samma utsträckning som läkarna i Frederiksborgs län.

Enligt en ny bestämmelse måste nämligen allmänläkare, även privatpraktiserande, erbjuda sina patienter tjänster via nätet.

- En stor andel av de läkare som inte har internet befarar att exempelvis e-postkonsultationer kommer att öka stressen och medföra längre arbetsdagar, men det stämmer inte, menar Jens Parker Petersen.

- Vi upplever däremot att läkare som kommunicerar med patienterna via nätet får färre telefonpåringningar. De kan också besvara e-postmeddelanden när det passar bäst under arbetsdagen. Den respons vi får visar att läkare som kommunicerar med patienterna via internet är mycket nöjda med det.

Glad att datoranvändningen ökar  I Frederiksborgs län är datakonsulten Anny Føns glad över läkarnas utbredda användning av internet. De senaste åren har hon arrangerat möten, besökt läkarna på deras mottagningar och haft en fast IT-spalt i distriktsföreningens tidning, allt med syftet att öka användningen av datorer och internet på länets läkarmottagningar.

- Jag är glad för att vi äntligen kan skörda frukten av många års satsning på IT-användning bland läkarna. Min bedömning är att IT-satsningen och det faktum att vi har många läkare som arbetar tillsammans, bidrar till ökad användning av nätet som aktivt arbetsredskap. Vi uppmanar läkarna att använda nätet för kommunikation med såväl patienter som myndigheter och sjukhus. Vi försöker visa dem att det faktiskt underlättar för alla parter när man kommunicerar på det sättet, säger Anny Føns.

Hon blir dagligen uppringd av läkare och cirka åtta gånger i veckan har hon avtalade IT-konsultationer på någon av länets läkarmottagningar.

Mer än var fjärde dansk läkarmottagning erbjuder tidsbeställning, receptförnyelse eller e-postkonsultation via nätet. På www.sundhed.dk kan man se vilka läkare som använder  internet i kontakten med patienterna.

Rikke Rosenmeier, Dagens Medicin Danmark

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev