söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

IT-vinnare används flitigt i vården

Publicerad: 15 september 2006, 10:29

Det har gått bra för förra årets vinnare i Dagens Medicins IT-tävling, Sjukvårdens IT-pris. Båda de vinnande bidragen, Datacollector och Monitore, har börjat användas allt mer i sjukvården.


- Vi har utökat verksamheten från äldreboenden till avancerad hemsjukvård och diabetespatienter, berättar Tommy Peterson, projektledare för Monitore.

Skellefteå kommun ligger bakom Monitore som gör det möjligt för läkare på sjukhus och vårdcentraler att ha kontakt med patienter på äldreboenden genom ett videokonferenssystem. De kan tala direkt till patienterna och sjuksköterskorna och samtidigt få uppgifter om till exempel blodtryck, blodvärde, blodsocker, vikt och EKG på dataskärmen.

För att kontrollera värdena har sjuksköterskorna med sig en speciell väska till patienterna. Resultaten förmedlas direkt till läkarens dator.

Det går också att ta fram historik över olika värden.

- Läkarna kan till exempel få fram en graf på datorn hur blodtrycket har varit de två senaste veckorna. Många läkare har sagt att de tycker att det går lika bra att undersöka patienterna på det här sättet som att sitta i samma rum som dem, berättar Tommy Peterson.

Till hösten kommer gruppen som håller på med avancerad hemsjukvård i Skellefte att få med sig samma utrustning till patienterna.

Eftersom sjuksköterskorna kan hålla direktkontakt med läkarna med hjälp av videokameran blir det mycket lättare att omedelbart fatta beslut om vilka mediciner patienten ska ha.

- På äldreboendena har vi märkt att det har lett till att många läkemedel har tagits bort, säger Tommy Peterson.

Redan nu finns Monitore på en vårdcentral där distriktssköterskorna främst använder det för att kontrollera diabetespatienter.

Patienterna har en väska hemma där de mäter blodsockret och sköterskorna får upp värdet direkt på sin dator på vårdcentralen. Detta sparar en massa resor och kostnader för vård i hemmet, konstaterar Tommy Peterson.

Slipper dubbelregistrering  Även Datacollector börjar användas allt mer i sjukvården. Bakom det projektet står företagen Penbook Sweden och Speechcom systemutveckling. Tanken är att enkelt föra över handskrivna data från papper och röst från mobiltelefoner till de datasystem där uppgifterna normalt registreras. På så sätt slipper man registrera samma information flera gånger.

- Vi riktar in oss på mobila verksamheter där man först skriver ner på papper och sedan måste föra in uppgifterna i datorn. Det kan handla om att ta temperaturen fem gånger per dag eller blodtryck. Om man använder digitala pennor och formulär slipper man dubbelarbetet för sådana rutinuppgifter, berättar Preben Larsen, vd för Penbook.

På Astrid Lindgrens barnsjukhus kommer systemet att användas till hösten vid bedömningar av barn med muskeldystrofi. Genom att sjukgymnasten som gör undersökningen antecknar med en digital penna och ett digitalt formulär går uppgifterna direkt in i datorn till kvalitetssystemet Julius.

På Hässleholm sjukhus kommer sköterskor att testa Datacollector för omvårdnadsdokumentation. Via ett pågående Vinnovaprojeket kommer dessutom ett antal distriktssköterskor att erbjudas möjlighet att testa dokumentation via mobiltelefon. Tanken är att sköterskorna kan ringa upp Datacollector på vägen hem från en patient och tala in journaluppgifter om patienten. Röstmeddelandet omvandlas sedan automatiskt till text som skickas till datajournalen via Carelinks Sjunet. Det går också att skicka bilder via mobiltelefonen, exempelvis på sår, så att en läkare på vårdcentralen kan göra en åtgärdsbedömning.

- Problemet när man har datoriserat sjukvården är att man har haft traditionellt administrativt arbete som underlag. Läkare och sjuksköterskor har bundits fast vid datorerna och nu går 30- 40 procent av deras arbetstid åt till dokumentation och administrativt arbete, säger Preben Larsen.

Framtiden, som han ser den, är det trådlösa sjukhuset, där det som sker i operationssalar, ute på avdelningar och i hemmen dokumenteras på plats intill patienterna.

- I dag används allt för mycket av sjukvårdens begränsade resurser till dokumentation, säger Preben Larsen.

Ann-Katrin Öhman

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev