fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

IT-vinnare används flitigt i vården

Publicerad: 22 september 2006, 13:21

Det har gått bra för förra årets vinnare i Dagens Medicins IT-tävling, Sjukvårdens IT-pris. Båda de vinnande bidragen, Datacollector och Monitore, har börjat användas allt mer i sjukvården.


- Vi har utökat verksamheten från äldreboenden till avancerad hemsjukvård och   diabetespatienter, berättar Tommy Peterson, projektledare för   Monitore.

Skellefteå kommun ligger bakom Monitore som gör det möjligt för   läkare på sjukhus och vårdcentraler att ha kontakt med patienter på äldreboenden   genom ett videokonferenssystem. De kan tala direkt till patienterna och   sjuksköterskorna och samtidigt få uppgifter om till exempel blodtryck,   blodvärde, blodsocker, vikt och EKG på dataskärmen.

För att kontrollera   värdena har sjuksköterskorna med sig en speciell väska till patienterna.   Resultaten förmedlas direkt till läkarens dator.

Det går också att ta   fram historik över olika värden.

- Läkarna kan till exempel få fram en   graf på datorn hur blodtrycket har varit de två senaste veckorna. Många läkare   har sagt att de tycker att det går lika bra att undersöka patienterna på det här   sättet som att sitta i samma rum som dem, berättar Tommy Peterson.

Till   hösten kommer gruppen som håller på med avancerad hemsjukvård i Skellefte att få   med sig samma utrustning till patienterna.

Eftersom sjuksköterskorna kan   hålla direktkontakt med läkarna med hjälp av videokameran blir det mycket   lättare att omedelbart fatta beslut om vilka mediciner patienten ska ha.   

- På äldreboendena har vi märkt att det har lett till att många   läkemedel har tagits bort, säger Tommy Peterson.

Redan nu finns Monitore   på en vårdcentral där distriktssköterskorna främst använder det för att   kontrollera diabetespatienter.

Patienterna har en väska hemma där de   mäter blodsockret och sköterskorna får upp värdet direkt på sin dator på   vårdcentralen. Detta sparar en massa resor och kostnader för vård i hemmet,   konstaterar Tommy Peterson.

Slipper dubbelregistrering
Även   Datacollector börjar användas allt mer i sjukvården. Bakom det projektet står   företagen Penbook Sweden och Speechcom systemutveckling. Tanken är att enkelt   föra över handskrivna data från papper och röst från mobiltelefoner till de   datasystem där uppgifterna normalt registreras. På så sätt slipper man   registrera samma information flera gånger.

- Vi riktar in oss på mobila   verksamheter där man först skriver ner på papper och sedan måste föra in   uppgifterna i datorn. Det kan handla om att ta temperaturen fem gånger per dag   eller blodtryck. Om man använder digitala pennor och formulär slipper man   dubbelarbetet för sådana rutinuppgifter, berättar Preben Larsen, vd för   Penbook.

På Astrid Lindgrens barnsjukhus kommer systemet att användas   till hösten vid bedömningar av barn med muskeldystrofi. Genom att sjukgymnasten   som gör undersökningen antecknar med en digital penna och ett digitalt formulär   går uppgifterna direkt in i datorn till kvalitetssystemet Julius.

På   Hässleholm sjukhus kommer sköterskor att testa Datacollector för   omvårdnadsdokumentation. Via ett pågående Vinnovaprojeket kommer dessutom ett   antal distriktssköterskor att erbjudas möjlighet att testa dokumentation via   mobiltelefon. Tanken är att sköterskorna kan ringa upp Datacollector på vägen   hem från en patient och tala in journaluppgifter om patienten. Röstmeddelandet   omvandlas sedan automatiskt till text som skickas till datajournalen via   Carelinks Sjunet. Det går också att skicka bilder via mobiltelefonen, exempelvis   på sår, så att en läkare på vårdcentralen kan göra en åtgärdsbedömning.

-   Problemet när man har datoriserat sjukvården är att man har haft traditionellt   administrativt arbete som underlag. Läkare och sjuksköterskor har bundits fast   vid datorerna och nu går 30- 40 procent av deras arbetstid åt till dokumentation   och administrativt arbete, säger Preben Larsen.

Framtiden, som han ser   den, är det trådlösa sjukhuset, där det som sker i operationssalar, ute på   avdelningar och i hemmen dokumenteras på plats intill patienterna.

- I   dag används allt för mycket av sjukvårdens begränsade resurser till   dokumentation, säger Preben Larsen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev