Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Iva-platser läggs ned i Oskarshamn

Publicerad: 8 februari 2019, 15:00

Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

De intensivvårdsplatser som i dag finns på Oskarshamns sjukhus avskaffas, efter beslut i ett splittrat regionfullmäktige.


Ämnen i artikeln:

IntensivvårdOskarshamns sjukhusLänssjukhuset i KalmarVästerviks sjukhus

Intensivvårdsavdelningen på Oskarshamns sjukhus har i dag fyra platser, två för patienter med livshotande organsvikt och två för patienter som behöver konstant övervakning.

Nu ska hela avdelningen vårda patienter som inte behöver medicinsk intensivvård, uppger Sveriges Radio P4 Kalmar.  Patienter som behöver respiratorvård ska istället köras till Länssjukhuset i Kalmar eller sjukhuset i Västervik. Skälet är dels svårigheten att rekrytera personal och dels att antalet patienter med behov av intensivvård inte är så stort.

Beslutet togs vid ett extrainsatt regionfullmäktige på torsdagen. Fullmäktige var dock splittrat, 36 ledamöter röstade för och 30 emot nedläggningen.

– Vi är bestörta över den ytterst forcerade process den politiska majoriteten driver för att genomföra en verksamhetsförändring, som i grunden ändrar inriktningen på Oskarshamns sjukhus förmåga som sjukhus med akutkapacitet, sa Gudrun Brunegård (KD) från talarstolen, enligt lokaltidningen Östra Småland.

Tillsammans med Malin Sjölander (M) har hon i en debattartikel i tidningen anklagat den styrande majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet för att hasta fram beslutet utan att frågan har utretts tillräckligt.

– Om det är några som är kompetenta och vet hur deras verksamhet bedrivs bäst så är det väl cheferna, inte vi politiker, sa Christer Jonsson (C), som pekade på att sjukhusets ledning ger nedläggningen sitt stöd.

Birgitta Hjalmarsson, sjukhuschef på Oskarshamns sjukhus, har tidigare uttalat sig för Dagens Medicin om skälet till att vårdplatserna stängs.

– Behöver man riktigt kvalificerad intensivvård så ska man ha det på ett sjukhus som är större, där man har fler patienter och mer kompetens samlad, sa hon till Dagens Medicin i samband med att Oskarshamns sjukhus utsågs till Bästa sjukhuset bland de mindre sjukhusen.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev