Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

IVF-regler görs lika över landet

Publicerad: 7 maj 2014, 07:11

Nu ska reglerna för assisterad befruktning bli likadana i hela landet. Tre IVF-försök för alla kvinnor under 40 år är förslaget.


Ämnen i artikeln:

IVF

Landstingens olika regler för assisterad befruktning har diskuterats länge. Framför allt handlar det om skillnader i antalet försök och olika åldersgränser. Men snart kan alla landsting få samma regler. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har bett Vävnadsrådet att ta fram ett förslag till rekommendationer. Vävnadsrådet är ett nationellt råd under SKL som arbetar med frågor om dona­tion och transplantation. Förslaget ska skickas ut på remiss innan beslut fattas av politikerna i SKL:s sjukvårdsdelegation. Det ser ut att finnas politisk enighet om förslaget.

– Det är inte rimligt att det ska vara olika regler för behandlingen i olika delar av landet nu när profes­sionen också är enig om vilka gränser som är lämpliga, i den arbetsgrupp som har jobbat med den här frågan, säger Mats Eriksson (M), ordförande i sjukvårdsdelegationen.
Han får medhåll av oppositionen.

– Det råder en ganska stor politisk samsyn i den här frågan, säger Ingrid Lennerwald (S), vice ordförande i sjukvårdsdelegationen.

Förslaget från vävnadsområdesgruppen för könsceller, en del av Vävnadsrådet, innebär en absolut gräns vid 40 år för när IVF-behandling med färska embryon ska få inledas. I dag varierar gränsen från 37 till 40 år.  Men i den södra sjukvårdsregionen, som har varit mest generös, har gränsen på 40 år gällt det första försöket i en serie. Förslaget till SKL-rekommendation innebär att inga enskilda försök får inledas efter att kvinnan fyllt 40 år.

– Upp till 40 år finns det en hyfsat god chans. Men efter 40 år minskar möjligheterna att lyckas med IVF kraftigt, säger Kersti Lundin, ordförande i vävnadsområdesgruppen för könsceller.

Förslaget innebär också att alla ska få chansen till tre försök med IVF med uttag av ägg och återförande av färska embryon. I dag varierar antalet försök med färska embryon från ett till tre mellan landstingen.

– Upp till den tredje ägguttagningen har man i princip lika stor chans att bli gravid, säger Kersti Lundin.

Även för insemination föreslås en åldersgräns på 40 år och dessutom en maxgräns på sex försök. I dag varierar antalet inseminationsförsök från noll till sex. Vissa landsting erbjuder inte insemination till heterosexuella par. I det nya SKL-förslaget ska samma villkor gälla för heterosexuella och lesbiska par. Klinikerna får själva avgöra om lesbiska par ska få dela på försöken när det gäller IVF och insemination.

Kersti Lundin gläds över att det äntligen ser ut att bli slut på skillnaderna när det gäller assisterad befruktning.

– Det här leder till en jämlikare vård och sedan ska man inte glömma bort att det blir fler barn också om alla får möjlighet till tre försök med IVF, säger hon.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

IVF

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev