Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo gör det enklare att anmäla allvarliga vårdskador

Publicerad: 29 september 2015, 10:40

Myndigheten skickar nu ut förslag på nya lex Maria-föreskrifter. Redan nästa år blir de bindande regler för vårdgivarna.


Ämnen i artikeln:

Lex MariaIvo

Marie Hansson, utredare vid rättsenheten på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är tydlig med syftet med de nya föreskrifterna.

– Det ska inbjuda till att öka anmälningarna, förenkla anmälningsförfarandet och tydliggöra för vårdgivarna, säger hon till Dagens Medicin.

Enligt Marie Hansson handlar förenklingarna bland annat om att den nya lex Maria-blanketten är mer pedagogiskt utformad. Ivo väljer också att inte utfärda några allmänna råd utan endast föreskrifter, så att vårdgivarna ska förstå att det är frågan om bindande regler.

Sedan Ivo den 1 juni 2013 tog över tillsynsansvaret har myndigheten fått förhålla sig till den tidigare tillsynsmyndigheten Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd vad det gäller anmälan av allvarliga vårdskador, lex Maria.

Vid årsskiftet upphör dock Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd. Och för att undvika en situation där vården står utan föreskrifter om hur allvarliga vårdskador ska anmälas har nu Ivo bråda dagar att få respons på de förslag som häromveckan skickades ut till totalt 142 remissinstanser.

Relaterat material

Bara vart tionde allvarligt fall anmäls

Vårdskador skiljer sig mellan könen

Hon överväger nollvision i patientsäkerhetsfrågan

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Lex MariaIvo

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev