Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo granskar bristande nattillsyn

Publicerad: 26 april 2019, 09:07

Efter att sjukhuset först missat en fraktur på en patient som sedan avled i lunginflammation har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, nu inlett en tillsyn kring omvårdnaden.

Ämnen i artikeln:

IvoLex Maria

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


För ett drygt år sedan sökte en patient med cerebral pares vård på en akutmottagning med smärta i ena låret. Läkaren på akuten tolkade det som en muskelskada och patienten skickades hem och planerades att följas upp med magnetkamera.

Senare samma dag återkommer patienten till akuten med fortsatt smärta. En röntgenundersökning visar då en spiralfraktur på lårbenet och patienten läggs in och planeras för operation nästa dag. I samband med inläggningen uppmärksammas att patienten har allergisk astma och nyligen vårdats för lunginflammation. Några tecken till aktuell infektion hittas dock inte. Morgonen efter hittas patienten död i sin säng och en rättsmedicinsk obduktion visar att dödsorsaken var lunginflammation. Allt enligt den lex Maria-anmälan sjukhuset gjort efter händelsen.

Av anmälan framkommer att sjukhuset själv konstaterat att det borde ha följt den rutin som säger att läkarna på akuten ska vara frikostiga med röntgenundersökningar och att sjukhuset även kontinuerligt ska utbilda akutens läkare i frakturkirurgi. Efter kompletteringar anser Ivo att det är tillräckliga åtgärder för att något liknande inte ska hända igen.

Då det enligt obduktionen är uteslutet att frakturen orsakat patientens död har sjukhuset inte bedömt om dödsfallet var en undvikbar händelse, det vill säga en vårdskada. Sjukhuset har dock konstaterat det fanns risker för patientsäkerheten då patienten inte sågs av personal under natten trots att det finns en rutin om att patienter ska ha nattlig tillsyn. Av den anledningen öppnar därför Ivo ett tillsynsärende av omvårdnaden på den aktuella ortopedavdelningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev