Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo granskar dostjänster

Publicerad: 1 oktober 2013, 11:11

Uppgifter om förväxlade läkemedel får Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att inleda en granskning av de nya dosföretagen och de landsting som anlitar dem.


Myndigheten har på eget initiativ startat en granskning efter rapporter om bland annat uteblivna leveranser och felaktigheter i dosrullarna.

– Det är potentiellt allvarligt att få en för hög dos eller att få en medicin som tillhör en annan patient, säger Gunnar Moa, chef för Ivo:s avdelning sydväst, till Dagens Apotek.

Uppgifterna kommer dels från medierapportering och dels från anmälningar till myndigheten.

– Vi har rapporter från ett antal kommuner där man är bekymrade över att leveranserna inte alltid har varit korrekta. Man har mediciner som inte hört till rätt patient och även doseringen har varit fel.

Dessutom var representanter för Ivo med när Läkemedelsverket i augusti inspekterade dosleverantörerna. Ivo har startat tillsynsärenden som rör båda de två nya dosföretagen Svensk Dos och Apotekstjänst.

– Vi har rapporter som berör båda verksamheterna, säger Gunnar Moa.

Men även de landsting och regioner som valt nya dosleverantörer kommer att hamna under luppen.

– Landsting och regioner har ju det yttersta vårdgivaransvaret för dem som vistas i landstingskommunen. Och när det gäller sjukvården kan man inte frånskriva sig det ansvaret bara genom att handla upp en tjänst, utan man är naturligtvis skyldig att följa upp hur den tjänsten fungerar.

Både företag och landsting kommer att granskas i sin egenskap av vårdgivare, vilket innebär att Ivo vill se hur de säkerställt att dosexpedieringen utförs på ett patientsäkert sätt.

– Vi ställer ett antal frågor till landsting respektive företag kring hur man hanterar avvikelser i verksamheten, hur man bedriver sin egenkontroll samt vad man vidtar för åtgärder, säger Gunnar Moa.

De regioner som omfattas av granskningen är Region Skåne, som numera anlitar Svensk Dos, samt Västra Götalandsregionen och Region Halland som båda valt Apotekstjänst. Dessutom ska Ivo se närmare på sju landsting – Sörmland, Örebro, Värmland, Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland – där Apotekstjänst snart ska ta över dosverksamheten.

– Ytterligare ett skäl till den här tillsynen är att man ganska nyligen har avreglerat den här marknaden. När vi ser att de upphandlade tjänsterna blir fler, och med de här signalerna vi har fått, så vill vi granska dem samordnat över landet.

Ett tiotal personer på Ivo kommer att arbeta med tillsynen under hösten. Efter årsskiftet räknar myndigheten med att fatta beslut i de tolv ärenden som har öppnats. Skulle myndigheten upptäcka brister kan den kritisera dessa, kräva åtgärder och även hota med vite om inte förbättringar sker.

– Under vissa omständigheter kan vi också förbjuda en verksamhet, säger Gunnar Moa.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev