Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo granskar Karolinskas prioritering av iva-platser

Publicerad: 20 april 2020, 12:51

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, inleder en tillsyn av Karolinska universitetssjukhuset. Detta efter att flera anonyma tips kommit in om att patienter i behov av intensivvård prioriteras bort.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetIvoDet nya coronavirusetIntensivvård

– Vi har fått lite olika typer av anonyma upplysningar. Vi har utifrån de gjort bedömningen att vi kommer att genomföra en tillsyn där vi ställer ett antal frågor till Karolinska universitetssjukhuset. Men vi kommer inte att göra ett fysiskt tillsynsbesök, säger Maria Lindhwall, inspektör och tillsynsledare i ärendet på Ivo.

Enligt Maria Lindhwall är det främst tre olika tips som ligger till grund för tillsynen.

– Det som har framförts är att det görs prioriteringar av intensivvårdsplatser. Det förekommer uppgifter om att patienter med pågående dialyser eller njursjukdomar inte får intensivvård i den omfattningen de ska ha och att det finns samverkansproblem, säger hon.

Karolinska universitetssjukhusets chefläkare svarar i ett mejl till Sveriges Television, som var först med att rapportera om händelsen, att sjukhuset välkomnar tillsynen och skriver vidare:

”Karolinska Universitetssjukhuset ger vård baserad på medicinska bedömningar, oavsett patientgrupp” och att ”det är medicinska prioriteringar och framförallt den individuella patientens prognos att överleva intensivvård som avgör beslut för behandling i detta för intensivvården extraordinära läge”.

Ivo har fortfarande inte skickat sina frågor. Men när det är gjort kommer Karolinska universitetssjukhuset att få tre veckor på sig att svara myndigheten.

– Tillkommer fler tips får vi utöka vår tillsyn, säger Maria Lindhwall.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev