Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo granskar mellansvenska akuter

Publicerad: 18 februari 2014, 12:18

Akademiska i Uppsala är ett av de sjukhus som granskas.

Foto: Bildbyrån/Oscar Segerström

Först ut är Örebro läns landsting men under året ska Inspektionen för vård och omsorg kontrollera patientsäkerheten vid akuter i sju landsting.


– Vi planerar en tillsyn under 2014 där vi ska granska alla landsting i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion. Vi kallar det för tillsyn av vårdgivarnas patientsäkerhetsarbete, men med inriktning mot akutmottagningar. Och Örebro är först ut, säger Lena Gabrielsson, inspektör vid avdelning mitt på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, till dagensmedicin.se.

Utöver Örebro läns landsting kommer även Landstinget i Uppsala län, Landstinget Gävleborg, Landstinget Dalarna, Landstinget Sörmland, Landstinget Västmanland och Landstinget i Värmland att inspekteras. Totalt rör det sig om ett 20-tal akutmottagningar inom somatisk specialistvård och där sjukhusen har AT-läkare anställda.

– Vi har valt inriktning mot akutmottagningar då vi har identifierat det som riskområde utifrån lex Maria-ärenden, enskilda klagomål, tidigare typer av verksamhetstillsyn och även signaler från AT-läkare om att det finns en del brister, säger Lena Gabrielsson.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev