Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo granskar patientsäkerheten efter varslen

Publicerad: 3 december 2019, 06:40

Inspektionen för vård och omsorg ska granska hur varslen vid tre sjukhus i Stockholm påverkar patientsäkerheten och tillgången till vården i regionen.
- Vi är oroliga för patientsäkerheten med så stora neddragningar, säger Ann Fagerlind, utredare hos Ivo.


Ämnen i artikeln:

IvoDanderyds sjukhusSödertälje sjukhusSödersjukhusetKarolinska universitetssjukhuset

För en vecka sedan varslade Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholms län om att totalt 200 tjänster måste bort från sjukhusen. Bara ett par veckor tidigare meddelade Karolinska universitetssjukhuset i samma län att man varslar 600 läkar- och underskötersketjänster.

Ivo har nu öppnat totalt fyra ärenden med anledning av nedskärningarna. Förutom på de tre sjukhusen som varslat personal öppnar myndigheten även ett ärende på Södertälje sjukhus, där man stängt en avdelning på grund av nedskärningarna.

- Vi vill titta på patientsäkerheten och vi vill gärna se någon slags riskbedömning för patienterna, och konsekvensbeskrivning, säger Ann Fagerlind.

Ivos ärenden är än så länge i planeringsstadiet, när tillsynen inleds går i nuläget inte att svara på. Vårdgivarna har ännu inte informerats om den kommande tillsynen, säger ann Fagerlind.

Hur vanligt är det att ni öppnar ärenden vid varsel?

- Jag har jobbat här i tolv år och jag tror inte att jag har gjort det. Det är bara varsel än så länge, men det är inte fel att titta på hur konsekvenserna skulle bli.

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev