Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo granskar Skånes it-organisation

Publicerad: 24 september 2015, 10:25

De återkommande haverierna i regionens it-system är nu föremål för två tillsynsärenden. UPPDATERAD.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat har Region Skånes it-system under året drabbats av flera störningar. I våras valde Skånevård Kryh att lex-Maria anmäla en av händelserna då den ansågs leda till en ”allmänt riskfylld vårdsituation”. I slutet av juni år kom även en lex Maria-anmälan från Skånevård Sund.

– I båda ärendena har vi utrett det medicinska händelseförloppet och kommit fram till att den bakomliggande orsaken är nätverkshaveriet, säger Adam Holmström, inspektör vid Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, till Dagens Medicin.

Han förklarar att det i lex Maria-ärendena framkommit att personalen har haft otillräckliga kunskaper om de reservrutiner som finns vid it-avbrott. Samtidigt har de reservrutiner som funnits varit otillräckliga.

– Indirekt är det en typ av kritik, säger Adam Holmström.

De två lex Maria-ärendena är nu avslutade och Ivo öppnade i veckan i stället två nya tillsynsärenden. Det ena med fokus på regionens medicinska service, det andra med fokus på sjukhusledningarnas katastrof- och krisberedskapsfunktioner.

– Man måste öva på den här typen av händelser, förklarar Adam Holmström.

Han vågar inte ens gissa hur lång tid de två nya ärendena kommer att ta och förklarar att det är ovanligt att Ivo gör den här typen av granskningar. Det andra fallet han kan påminna sig handlar om de återkomande problemen med journalsystemet Take Care.

Adam Holmström understryker att Ivo inte tillsynar olika tekniska system, det är Läkemedelsverkets bord.

– Syftet här är att hjälpa vårdgivaren att få fram ett bra ledningssystem för att få kontroll på sina grejer, för det verkar ju inte riktigt fungera.

Lars Kristensson, förvaltningschef för medicinsk service i Region Skåne, säger till Dagens Medicin att regionen tar de två incidenterna på stort allvar.

– Vi har gjort en omfattande handlingsplan för att öka it-säkerheten. Vi satsar totalt 64 miljoner kronor fram till 2017 och målsättningen är att få en ökad driftsäkerhet.

Han förklarar att det bland annat innebär en ökad kapacitet i nätverken, en översyn av brandväggar och att it-utrustningen säkras mot strömavbrott.

– Och i vissa fall har vi helt enkelt för gammal utrustning som vi behöver byta.

Men Ivo:s ärenden handlar ju om brister i själva organisationen, är det inte ert bord?

– Vårt bord är att hela tiden predika att det finns reservrutiner, men sedan måste varje enskild arbetsplats se till att de verkligen följs och att medarbetarna verkligen är tränade.

Relaterat material

Triss i it-strul i Region Skåne

Skrivarna sabbade Skånes system

Revisorerna risar Region Skånes it-tjänster

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev