Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo granskar vården av funktionshindrade

Publicerad: 1 augusti 2017, 08:10

Foto: Jesper Cederberg

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, genomför en nationell tillsyn av vården för funktionshindrade ur ett jämlikhetsperspektiv.


Tillsynen har pågått sedan i våras och sker över hela landet. Att granskningen görs beror på signaler från Socialstyrelsen om att det kan finnas risker vad gäller graden av jämlikhet i behandlingen av funktionshindrade. Målet är att projektet ska ge ökad kunskap hos hälso- och sjukvårdspersonalen. Fokus för granskningen är brister i kontakter med personer med funktionsnedsättning, som medför att vården inte är jämlik.

– Vi gör en journalgranskning och jämför vården som har getts utifrån ett jämlikhetsperspektiv, avseende patienter med funktionshinder, säger Lena Björkgren, som arbetar med projektet på Ivo, region Syd, till Dagens Medicin.
Totalt ska cirka 600 journaler samlas in av Ivos sex avdelningar.

På Ivos hemsida framgår att tillsynen gäller ”patientgrupper som ges sämre förutsättningar för jämlik vård i deras kontakt med primärvård och somatisk specialistsjukvård”. Endast själva vården granskas, inte lokaler eller annat.

– Det kan handla om allt ifrån hur man blir bemött, till vilken vård som har givits, säger Lena Björkgren.

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev