Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

IVO konstaterar brister på Sus

Publicerad: 25 juli 2013, 09:16

Patienter vid förlossningen i Malmö riskerar att utsättas för vårdskada på grund av bristen på planering och relevanta åtgärder, enligt Inspektionen för vård och omsorg.


Återkommande personalluckor, brist på rätt utbildad personal som gjort att vårdplatser har fått stänga och högre vårdtyngd gör att patientsäkerheten på förlossningsavdelningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö äventyras. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Myndigheten gjorde en oanmäld inspektion på förlossningsavdelningen den 10 juli. Inspektionen visade också att gravida kvinnor i aktivt förlossningsarbete avvisats.

IVO konstaterar att Region Skåne inte lever upp till kraven på patientsäkerhet, trots att bristerna inte kan anses vara oförutsebara. Myndigheten anser att både bemanningsbehovet och antalet vårdplatser kan förutsägas med stor sannolikhet eftersom antalet gravida kvinnor i Skåne och deras beräknade förlossningsdatum är känt för regionen.

Senast den 23 augusti måste Region Skåne uppge vilka åtgärder de vidtar för att säkerställa att patienterna vårdas på ett säkert sätt.

Relaterat material

Gravida i Skåne kan skickas till Danmark

Vårdtrycket ökar i Skåne

Samordning ska lösa förlossningskris

Hårt tryck på Skånes förlossningsvård

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev