Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ivo-kritik mot ensamarbetande AT-läkare i Oskarshamn

Publicerad: 21 februari 2019, 10:36

Foto: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Inte heller i Oskarshamn är det patientsäkert att låta AT-läkare jobba ensamma under journätter. Det anser Ivo och ger nu Region Kalmar län drygt två månader på sig att göra rätt.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdIvoOskarshamns sjukhusRegion Kalmar län

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat är det inte ovanligt med ensamarbete för icke-legitimerade läkare trots att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, 2015 fattade ett principbeslut om att förbjuda just detta.

I en tillsyn av akutmottagningen vid Oskarshamns sjukhus noterar Ivo att AT-läkare tjänstgör ensamma och ger därför Region Kalmar län till den 1 maj på sig att vidta åtgärder för att komma till rätta med patientsäkerheten, rapporterar tidningen Östra Småland.

Enligt Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar län, har sjukhuset jourlinjer varit uppbyggd på det sättet i flera år, i likhet med hur det ser ut på andra mindre sjukhus. Samtidigt är det regionens ambition att så snart som möjligt ändra i schemaläggningen.

– Jag har haft samtal med verksamhetschefen och det är hennes uppdrag att hitta en annan schemalösning som innebär att AT-läkare inte ska jobba ensamma fortsättningsvis, säger Johan Rosenqvist till Östra Småland.

Relaterat material

Oerfarna läkare vanliga på akutmottagningarna

Ivo stoppar ensamarbete för vikarierande läkare

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev