måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo larmar om risker i skånsk vård

Publicerad: 18 mars 2014, 10:36

Brist på vårdplatser, överbeläggningar och personalbrist är återkommande problem på akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus. Trots kritik har det inte skett några förbättringar, enligt Ivo.


Exemplen blir många när Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i en systemanalys ställer samman bristerna inom den skånska sjukvården.

Akutsjukvården på Skånes universitetssjukhus, SUS, är särskilt utsatt och behöver få bättre förutsättningar, enligt Ivo.

I de lex Maria-ärenden om akutmottagningarna som avslutats hos Ivo, från oktober 2012 till september 2013, finns 20 allvarliga vårdskador, inklusive 6 dödsfall som i varierande grad orsakats av vårdskador på akuterna.

På Skånes universitetssjukhus berodde skadorna ofta på personalbrist och för få vårdplatser. Vid övriga sjukhus orsakades de istället av dålig följsamhet till rutiner eller bristande kompetens.

Ivo påpekar att myndigheten fått löften från regionen om åtgärder på akuterna. Men några sådana har Ivo inte sett till.

Enligt sammanställningen förekommer det många självmord inom den skånska psykiatrin. En orsak kan vara att vården inte gör strukturerade riskbedömningar och inte samverkar med andra vårdenhet vid utskrivning av patienter.

Psykiatrin rapporterar heller inte lex Maria-anmälningar som den ska.

Ivo reagerar även på att tillgängligheten till återbesök inom ögonsjukvården på SUS är dålig samt att primärvården ofta missar differentialdiagnoser och inte sköter remisshanteringen.

Ivo kritiserar även Region Skåne för att det saknas fullgoda riskanalyser inför budgetåtstramningar och anställningsstopp.

Bristande patientcentrering i hela Region Skåne är en gemensam anledning till flera problem som observerats , skriver myndigheten i sin systemanalys.

Relaterat material

IVO konstaterar brister på Sus

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev