Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo överklagar dom om mutdömd läkare

Publicerad: 17 april 2014, 09:32

En läkare från Östergötland har dömts för grovt mutbrott, men får behålla sin legitimation. Nu överklagar Ivo beslutet, då myndigheten anser att han bör få prövotid.


Läkaren tog i september 2011 emot en fastighet, värd ungefär 400 000 kronor, som hade testamenterats till honom av en tidigare patient, skriver Östgöta Correspondenten.

Det är emot landstingets riktlinjer för anställda inom vården att ta emot gåvor från patienter, och både tingsrätten och hovrätten ansåg att läkaren hade begått ett brott när han tog emot arvet. Läkaren dömdes till villkorlig dom och 100 dagsböter, men fick behålla sin läkarlegitimation. Förvaltningsrätten i Stockholm kom fram till att ingen prövotid krävs för att läkaren ska få behålla sin legitimation, då domstolen ansåg att hans brott inte innebar en risk för patientsäkerheten.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, håller inte med domstolen. Myndigheten anser att brottet påverkat förtroendet för läkaren, och har därför överklagat domen till kammarrätten. Enligt Ivo skulle det vara lämpligt att läkaren får en prövotid på tre år.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev