onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo sågar vården i ny rapport

Publicerad: 27 februari 2017, 11:40

”Men blir (de geografiska) skillnaderna allt för stora riskerar grundtanken med den svenska vården och omsorgen att undermineras, det vill säga att vården och omsorgen ska ges på lika villkor för hela befolkningen”, skriver Ivo i rapporten.

Foto: Jesper Cederberg

För få vårdplatser, bristande jämlikhet, otillräcklig samverkan och en oförmåga att lära av sina misstag. Den bilden av den svenska vården ger Ivo i en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

VårdkrisenIvo

JK


Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, lämnar den 1 mars varje år en tillsynsrapport till regeringen. Årets rapport verifierar många av de brister som Dagens Medicin rapporterat om och visar tydligt att det finns en hel del att göra.

Enligt myndigheten har landstingen många gånger svårigheter med att erbjuda människor en god tillgänglighet till hälso- och sjukvård. ”Det finns exempelvis få vårdplatser i förhållande till patientinflödet, men också brist på läkare och sjuksköterskor med rätt kompetens för uppdraget”, skriver Ivo med anledning av rapporten.

Vården har, enligt Ivo, även svårt att leva upp till de ökande kraven på samverkan som krävs för att vården ska planeras utifrån den enskildes behov. Vidare noterar myndigheten att vården ser olika ut geografiskt vilket skapar en ojämlikhet över landet.

Ivo skriver även att både personal och ledning i många av de verksamheter som myndigheten granskar vittnar om att samma typer av brister återkommer.

Enligt Emilie Karlsson, utredare vid avdelningen för verksamhetsstöd och styrning, Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och den person som projektlett rapporten går det inte rangordna de problemområden som myndigheten lyfter upp.

– Jag kan inte säga att bristen i kompetensförsörjning är värst, men den ser vi överallt, säger hon till Dagens Medicin.

Hur ser ni den bristen i vården?

– Vi ser att det är svårt att rekrytera läkare och sjuksköterskor med specialistkomptens och att det är hög arbetsbelastning.

Enligt Emilie Karlsson är det svårt för Ivo att uttala sig om några trender i de brister som myndigheten radar upp. Vad det gäller just kompetensförsörjningen är det däremot något som även fanns med i 2015 års tillsynsrapport.

– Ja, och vi kan läsa det i 2014 års tillsynsrapport också. För det här är något som kommer igen varje år. Det gör även samverkan.

Rapporten

Rapporten innehåller en sammanfattande analys av de viktigaste iakttagelserna i arbetet med tillsyn och tillståndsprövning under det gångna året.
Iakttagelserna bygger på information som kommer fram i Ivos samlade tillsynsarbete.

Detta innebär information i anmälningar, klagomål, tillståndsprövning, egeninitierad tillsyn och i särskilda tillsynsinsatser inom ramen för exempelvis regeringsuppdrag.

Källa: Ivo

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev