onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo stoppar ensamarbete för vikarierande läkare

Publicerad: 2 april 2015, 09:33

Det är inte förenligt med god och säker vård på akuten, förklarar tillsynsmyndigheten.


Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


I veckan fattade Gunilla Hult Backlund, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ett principbeslut som kan komma att få effekter i hela Vårdsverige:

Läkare anställda med vikariatsförordnande, det vill säga de som gått färdigt utbildningens nionde termin eller är färdiga med utbildningen men ännu inte har påbörjat sin AT, ska inte få arbeta självständigt vid en akutmottagning.

Beslutet har sin bakgrund i en händelse vid akuten på Sunderby sjukhus i Norrbotten där en patient fick en vårdskada i samband med att en vikarierande läkare gjorde en felaktig bedömning.

– Det är ett problem med kompetensen på akutmottagningarna på många håll, säger Gitte Larsson, inspektör vid Ivo avdelning nord, till Dagens Medicin.

Även om beslutet i det specifika ärendet är fattat vid avdelning nord är det ett principbeslut som är underskrivet av generaldirektören och är vägledande för beslut i tillsynsärenden i hela landet, förklarar hon.

– Ivo har tagit ställning i den här frågan. Det är inte förenligt med en god och säker vård att ha läkare anställda med ett vikariatsförordnande som jobbar självständigt på en akutmottagning, säger Gitte Larsson.

Hon understryker att det inte handlar om ett förbud mot vikarierande läkare på akuten, men om de finns där måste det samtidigt finnas en legitimerad läkare på plats som har det övergripande ansvaret.

– Vi vill att det här sprids i landet och att landstingen börjar tänka i de här banorna. Även innan vi har tillsynat varje landsting, säger Gitte Larsson.

Norrbottens läns landsting har till den 30 september på sig att redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att undvika ensamarbete på akuten för vikarierande läkare. Vad som händer om landstinget inte uppfyller Ivos krav vill Gitte Larsson inte spekulera i. Myndigheten har möjlighet att ta till flera åtgärder, däribland vitesförelägganden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev