onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo vill att apoteken anmäler fler läkare

Publicerad: 12 juni 2014, 12:53

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vidtar nu åtgärder för att apoteken ska bli flitigare på att anmäla överförskrivande läkare.


2011 ändrades patientsäkerhetslagen så att det blev en skyldighet för apotekspersonal att anmäla misstänkt överförskrivning. Ivo gjorde förra året en enkät som gått ut till samtliga öppenvårdsapotek i landet med syfte att få svar på varför det inte kommer in så många anmälningar som Ivo förväntat sig. Nu presenteras resultaten i en rapport. Bland annat har det inkommit synpunkter om att det saknas beslutsstöd för vad som ska räknas som överförskrivning.

Ivo skriver i rapporten att man är beroende av information från bland annat apotek för sin tillsyn av narkotikaförskrivning. Nu vill myndigheten att apotek ska anmäla oftare och en åtgärd som planeras är att ta fram en blankett för anmälan.

I bilagor till rapporten diskuterar Ivo begreppet vetenskap och beprövad erfarenhet samt vilka skäl som kan ligga bakom att en anmälan bör göras. Också sekretess och tystnadsplikt tas upp. Bilagorna är tänkta att fungera som vägledning för apotekspersonal.

Läs hela rapporten:

Tillsyn av apotek – apotekspersonalens skyldighet att anmäla misstänkta överförskrivningar

Relaterat material

Anmälda fel får vänta på beslut

Apotek tvingas anmäla läkare

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev