tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ivo:s klagomålshög har börjat sjunka

Publicerad: 16 november 2015, 10:27

Patientklagomålen fortsätter att strömma in, men de betas av allt snabbare.


JK

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dagens Medicin har tidigare rapporterat om den obalans i hanteringen av enskildas klagomål som förföljt Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, sedan myndigheten tillkom i juni 2013.

Tidigare har nya patientklagomål kommit in till myndigheten i en större takt än vad handläggarna hunnit klara av gamla ärenden vilket gjort att högen med öppna klagomålsärenden bara vuxit och vuxit.

Den trenden verkar nu definitivt vara bruten.

Ivo:s generaldirektör Gunilla Hult Backlund skriver i sitt månatliga brev till socialdepartementet att ”den samlade bedömningen är att ärendebalansen fortsätter att minska i en stadigt nedåtgående trend.”

Antalet öppna ärende, ärendebalansen, var för oktober 4 198, att jämföra med oktober i fjol då det var 6 461. Av den statistik som Ivo varje månad redovisar för socialdepartementet framgår att det varje månad kommer in omkring 500 patientklagomål. Antalet avslutade ärenden har den senaste tiden legat på 700–800 per månad.

– Vi har haft stort fokus och har satt stora resurser på att hantera det här. När vi bildades visste vi om att det var en utmaning så vi har haft fokus på den hela tiden, säger Klas Öberg, chef för Ivo:s avdelning för analys och utveckling, till Dagens Medicin.

Myndigheten anser att hanteringen är viktig, men den är också förknippad med vissa konsekvenser.

– Vi har flera gånger sagt till regeringen att vi inte tycker att det här är ett ändamålsenligt sätt att hantera våra resurser på. När vi har uppdraget så gör vi det, men det får stora konsekvenser för vår övriga tillsyn.

Enligt Klas Öberg ser Ivo fram emot den utredning av hanteringen av enskildas klagomål som utredaren Anders Printz ska lämna över till regeringen före årsskiftet.

Relaterat material

Klagomålen på vården ökar

JO kritiserar Ivo för lång handläggning

Ivo svarar på kritiken

JO kritiserar Ivo – igen

Statskontoret vill flytta patientklagomål

Utredare ska syna hantering av klagomål

Han ska utreda hanteringen av klagomål

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev