Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ja till nytt sjukhus i Växjö

Publicerad: 15 maj 2019, 09:27

Politikerna har bestämt sig. Det kommer att byggas ett nytt sjukhus i Växjö.


Ämnen i artikeln:

Region KronobergCentrallasarettet Växjö

Centrallasarettet i Växjö har använts sedan andra halvan av 1800-talet och nu går det inte att vare sig bygga om eller till längre för att möta dagens krav på modern sjukvård.

Under våren har Region Kronoberg utrett två alternativ. Antingen bygga nytt för 4,9 miljarder kronor i Räppe eller renovera, vilket skulle öka kostnaderna med ytterligare 600 miljoner, beräknat fram till år 2050.
Under tisdagen beslutade arbetsutskottet att ställa sig bakom nybyggnadsförslaget.

– Det var ett ganska enkelt beslut. Nu kan vi bygga som vi vill ha det. En ombyggnad skulle innebära en byggarbetsplats för både personal och patienter i 30 år framåt. säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

I beslutsförslaget framhålls att nybygget ska anpassas till bland annat omställningen av nära vård.

– Det ska vägas in, liksom digitalisering. Det innebär också att vi bygger ett mindre sjukhus än vad vi har i dag, säger Mikael Johansson.

I totalkostnaden på 4,9 miljarder ingår all utrustning, samt inköp av tomten i Räppe. Regionen har också räknat med en inkomst från försäljning av den nuvarande sjukhustomten. Vad som ska hända med de nuvarande lokalerna är inte klart.

Regionfullmäktige väntas ta det formella byggbeslutet den 29 maj. Därefter startar arbetet med projektplaneringen. Det nya sjukhuset beräknas stå klart tidigast 2027.

Relaterat material

Miljarder till morgondagens sjukhusbyggen

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News