Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ja till ökat läkarinflytande på IT-system

Publicerad: 19 maj 2014, 12:56

Läkarförbundet ska verka för större inflytande över nationella IT-system. Det beslutades efter mycket diskussion på Läkarförbundets fullmäktige förra veckan.


Motionen kom från Upplands allmänna läkarförening som alltid är alert vad gäller IT-frågor i vården.

Den handlade om att verka för att Läkarförbundet och läkarskyddsombuden ska få mer inflytande på utvecklingen av Ineras IT-system i vården och att större hänsyn tas till arbetsmiljöeffekterna. Läkarförbundet föreslogs också få plats i Ineras styrelse eller ledningsgrupp och obligatoriskt remissförfarande beskrevs som ett minimikrav.

Diskussionerna böljade fram och tillbaka, först i utskottet och sedan i plenum där diskussionen egentligen skulle vara över och fullmäktige redo att fatta beslut.

Centralstyrelsen hade föreslagit att motionen skulle anses besvarad med hänvisning till att IT-frågor redan är högt prioriterade i förbundet, men efter debatt i det splittrade utskottet ändrades förslaget till bifall.

Men Rune Kaalhus, avgående ledamot i Läkarförbundets styrelse, argumenterade emot framför allt motionens sista mening om remissförfarandet.

– Det är den som är svår för centralstyrelsen att svara ja på. Är det lokala IT-system eller de nationella som avses? Och i vilket skede? Så fort någon har en idé, när man ska börja utveckla, när man gör piloten eller när?

Att överösas med krav på remissvar var ingenting som läkarna egentligen var sugna på och till slut gick Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands allmänna läkarförening, med på att stryka meningen om remissförfarande. Man valde också att ändra till ”olika nationella IT-system” i stället för att tala om Ineras IT-system.

När motionen till slut kunde röstas igenom skedde det med många glada miner.

– Det här var en av de viktigaste frågorna på fullmäktige, vi behöver ett fungerande IT-stöd i vården och har inte tid att sitta i evigheter med allting, kom Anette Hein, narkosläkare på Danderyd, fram och sade till Dagens Medicin direkt efter omröstningen.

– Man måste lyssna på oss i vården och konsekvensanalysera förändringar innan de drivs igenom. Det handlar om både patientsäkerhet och arbetsmiljö, sade hon.

Relaterat material

Heidi Stensmyren ny ordförande

Patienter gillar kritiserad nätjournal

Varför blundar man för nätjournalernas nackdelar?

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev