Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ja till pneumokockvaccin

Publicerad: 14 maj 2008, 05:39

Pneumokockvaccin införs i det allmänna barnvaccinationsprogrammet från och med årsskiftet. Det beslutade Socialstyrelsen i går, tisdag.


Frågan om huruvida ett vaccin mot pneumokocker bör införas i det svenska barnvaccionationsprogrammet eller ej har stötts och blötts i många år. Och även fast de flesta instanser varit eniga om nyttan med en vaccinering har beslutet dröjt.

Men i går beslutade alltså Socialstyrelsen att införa ett så kallat sjuvalent konjugerat pneumokockvaccin, PCV7, i det allmänna programmet.

 Redan i januari utalade sig en expertgrupp inom Socialstyrelsen för ett införande av vaccination, men det har alltså dröjt tills nu innan myndigheten fattat sitt beslut.

 Anledningen till att beslutet fattats nu men att det dröjer ända tills årsskiftet innan vaccineringen påbörjas är att Socialstyrelsen vill ge landstingen tid att förbereda införandet.

 Vaccineringen kommer att ske på barnavårdscentralen samtidigt med övriga vaccinationer under det första levnadsåret, det vill säga vid tre, fem och tolv månaders ålder.

 Pneumokocker är bakterier som kan orsaka lindrigare infektioner, men även livshotande sjukdomar som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation kan uppstå.

 Det vaccin som införs ger ett skydd mot de sju vanligaste pneumokocktyperna hos barn och ger en skyddseffekt på omkring 70 procent.

Socialstyrelsens rapporter:

Sammanfattande bedömning av om pneumokockvaccin ska ingå i det svenska barnvaccinations- programmet
Bör Sverige införa ett sju-valent konjugerat pneumokockvaccin (PCV7) i det allmänna barnvaccinations- programmet?

Relaterat material

Socialstyrelsen säger ja till pneumokockvaccin

SKL ställer sig  bakom pneumokockvaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev