Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ja till surrogatmödrar i Sverige

Publicerad: 28 februari 2013, 07:40

Surrogatmödrar bör tillåtas i Sverige. Det anser en majoritet av ledamöterna i Statens medicinsk-etiska råd, Smer, i en ny rapport.


Etiska ställningstaganden inom hälso- och sjukvården behöver då och då ses över. Man behöver ta ställning till de nya medicinska metoder som utvecklas, men också till de värdeförskjutningar som sker i samhället.  Det skriver tre representanter för Smer i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I en rapport om assisterad befruktning som släpps i dag tar rådet ställning till hur nya metoder ska bedömas etiskt.

I rapporten slår rådet bland annat fast att altruistiskt surrogatmoderskap kan vara en etiskt godtagbar metod. Det bör då finnas en  nära relation mellan surrogatmodern och föräldrarna, som till exempel ett nära släktskap.

En minoritet av rådets ledamöter anser dock att surrogatmoderskap inte ska tillåtas alls eftersom det strider mot människovärdesprincipen att använda en annan människas kropp för egna ändamål. Dessutom saknas det forskning om hur ett surrogatmoderskap påverkar den person som ska bära barnet.

I debattartikeln tar Smer även upp donation av överblivna befruktade ägg som rådet anser kan doneras till barnlösa par. Det ska då vara redan befruktade ägg som lagras vid provrörsbefruktning som doneras.

Smer finner inte heller några etiska skäl mot att kvinnor ska få frysa ner sina ägg i väntan på en lämplig partner, så kallade  sociala skäl .

Även assisterad befruktning behandlas i debattartikeln. I dag har landstingen åldersgränser för när assisterad befruktning får ske. Eftersom människor åldras individuellt finns det inga etiska skäl för dessa åldersgränser, i stället borde en individuell bedömning genomföras.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News