Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Jag är inte den klassiska fysioterapeuten”

Publicerad: 8 september 2014, 12:48

Maria Hagströmer, universitetslektor vid Karolinska institutet, har i dag utsetts till Årets fysioterapeut 2014.


Maria Hagströmer vid KI:s sektion för fysioterapi, får utmärkelsen för att hon genom sin forskning och lysande pedagogik synliggjort värdet av fysisk aktivitet och träning för att behålla hälsan och motverka funktionshinder, enligt juryns motivering.

– Det är jätteroligt att mitt forskningsområde lyfts upp, säger Maria Hagströmer, en stund innan det är dags för henne att bli uppvaktad av en delegation från fackförbundet Fysioterapeuterna.

– Jag blev förvånad, eftersom det oftare handlar om fysioterapeuter som gjort något för den enskilda patienten. Jag är ju inte den klassiska fysioterapeuten, det jag gör är mer tvärvetenskapligt och ligger någonstans mellan fysioterapi och folkhälsa.

Maria Hagströmer och hennes forskargrupp arbetar bland annat mycket med att objektiva mätmetoder. Bland annat använder de accelerometer, en rörelsemätare som Maria Hagströmer beskriver som en avancerad stegmätare. Den mäter inte bara mängd aktivitet utan även förhållandet mellan aktivitet och vila, intensitet, tid och så vidare.

– Helheten är viktig och med hjälp av objektiva mätdata kan vi bättre utvärdera fysioterapeutiska insatser och metoder.

I motiveringen understryks också hur Maria Hagströmer inspirerar studenter, kolleger och det omgivande samhället.

– Jag brinner ju för utbildning och pedagogik, det är minst lika viktigt som forskning. Jag brukar tänka att studenterna är mina blivande kolleger och det är viktigt med bra pedagogik, det är inget man sköter med lillfingret.

Årets fysioterapeut utses av fackförbundet Fysioterapeuternas styrelse efter förslag från en jury som tagit ställning till nominerade personer.

Relaterat material

De vill avliva myten om att motion botar övervikt

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev