torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Jag är väldigt överraskad”

Publicerad: 26 juni 2019, 11:57

Foto: Patrik Svedberg

Den plastikkirurg som fått legitimationen återkallad efter att ha genomfört bristfälliga näsoperationer får i stället en prövotid på tre år. Susanne Billum, ordförande i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, är överraskad.

Ämnen i artikeln:

HSANIvoPlastikkirurgi

LB


Läkarens legitimation återkallades i december 2018 efter att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, utrett tolv patientfall där patienter drabbats av komplikationer efter näsoperationer. HSAN delade Ivos syn att läkaren varit grovt oskicklig och återkallade legitimationen.

Läkaren, som arbetat på en klinik i Stockholmsområdet, överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Hen ansåg att beslutet skulle upphävas, alternativt att hen skulle få en treårig prövotid i kombination med en prövotidsplan.

Förvaltningsrätten konstaterar i domen att det inte råder någon tvekan om att kirurgen visat prov på bristande omdöme, sakkunnighet och ansvar och att hen agerat oskickligt. Däremot bedöms inte oskickligheten som grov. Rätten anser att kirurgen har informerat patienterna om riskerna med ingreppen och om att det önskade estetiska resultatet inte alltid uppnås. Det är inte heller bevisat att samtliga komplikationer i de tolv granskade fallen är resultat av operationerna, anser rätten. Att kirurgen genomfört ett stort antal operationer under de aktuella åren ska också tas i beaktande.

Susanne Billum som är ordförande i HSAN har inte hunnit läsa alla detaljer i domen men förvånas över rättens resonemang om oskicklighet.

– Jag är väldigt överraskad över att förvaltningsrätten ger sig in på, som jag uppfattar det, medicinska resonemang och en bedömning av ingreppen, säger hon till Dagens Medicin.

HSAN har ingen formell möjlighet att överklaga domen till kammarrätten, men Susanne Billum hoppas att Ivo kommer att göra det.

– Det är ett väldigt komplicerat fall och vi behöver fler prejudicerande domar. Det här är bedömningsfrågor och att rätten ger sig in i medicinska resonemang är ovanligt.

Förvaltningsrättens dom innebär att läkaren får tillbaka legitimationen och en prövotid på tre år, om domen inte överklagas. Från pressavdelningen på Ivo låter man hälsa att domen just nu gås igenom och att något beslut om ett eventuellt överklagande inte är fattat.

Relaterat material

Plastikkirurg har skadat 40 i näsoperationer

Anmälningar fortsätter komma mot fälld läkare

Plastikkirurg anmäls för förstörda näsor

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev