Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Jag framställs som en slipprig, slarvig och motbjudande pusher

Publicerad: 22 juni 2011, 07:11

Den läkare som tidigare skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till en reporter på Sveriges Television, SVT, försvarar sig nu och kallar rapporteringen för sanningsförvrängande manipulation.


Det är i en artikel på debattsajten Newmill som läkaren ger sin syn på de senaste dagarnas rapportering om läkares förskrivning av narkotikaklassade läkemedel till missbrukare, se länk.

 I ett av inslagen får läkaren besök av en reporter från SVT:s Rapport som efter 16 sekunder får recept på bland annat flunitrazepam. Besöket filmades med dold kamera.

Läkaren skriver att svenska läkare inte har någon träning i hur de ska förhålla sig till en patient som konsekvent ljuger om allt, smygfilmar och som är tränad att manipulera läkaren till felaktiga beslut.

Trots dessa fallgropar måste läkarens grundinställning alltid vara att patienten söker hjälp och inte att den som sitter i besöksstolen vill sätta dit doktorn .

 Läkaren skriver också att omständigheterna kring besöken och den falske patientens anamnes inte framkommer ordentligt i inslagen.

 Det granskningsärende som Socialstyrelsen öppnat gällande läkaren, bland annat till följd av tips från polisen, ska vara avslutad den 8 juni och det kände SVT till, skriver läkaren och fortsätter med att ifrågasätta att Rapport ändå väljer att framställa honom som  en slipprig, slarvig och motbjudande pusher. Är inte detta om något tabloid-journalistik?

Läkaren skriver också att inslagen  skuldbelägger hundratusentals svenskar med sömnproblem och misstänkliggör deras läkare genom att ensidigt betona medlens baksidor och felaktiga förskrivningar .

Debattartikeln avslutas med att läkaren konstaterar att dold kamera kan vara effektiv för att avslöja missförhållanden men att i SVT:s rapportering  devalveras dold kamera till sanningsförvrängande manipulation .

Se inslaget

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News